Jack Ma se pokajao zbog izlaska na njujorršku berzu

Dodajte komentar

Jack Ma nekim je od najmoćnijih ljudi Wall Streeta u govoru održanom u utorak kazao kako Alibaba ne želi da pokori američko tržište takmičenjem s njihovim domaćim kompanijama poput Amazona ili eBaya, nego da je njihova namjera da dovedu neke manje američke kompanije u Kinu, koja je gladna američkih proizvoda.Ma je rekao da njegova kompanija već prodaje više od tristo tona višanja uzgojenih u Washingtonu i kanadskih jastoga sve jačoj kineskoj srednjoj klasi, piše Financial Times. “Želimo da pomognemo malim i srednjim poduzećima iz Amerike koristiti naš sistem”, kazao je. Međutim, predvidio je da će Alibaba po prodaji nadmašiti američki lanac supermarketa Wallmart.

Četiri od deset najjačih svjetskih kompanija su kineske

Sve je prisutne nemalo iznenadilo koliko su jake kineske kompanije. Ma je kazao kako su četiri od deset vodećih svjetskih kompanija zapravo kineske. Osvrnuo se i na pitanja prisutnih o tome hoće li Kina stranim poduzećima nuditi jednaka pravila kao i domaćima. “Vidimo jako puno uspješnih američkih kompanija u Kini, ali ne vidimo puno uspješnih kineskih kompanija u SAD-u”, odgovorio je Ma. Spomenuo je i da su mu zbog borbe protiv krivotvorenja prijetili smrću.

Alibaba godišnje ostvari 390 milijardi dolara od prodaje. Ima 350 miliona kupaca koji kupuju na njihovim internet stranicama. U sljedećih pet godina, kaže Ma, očekuje transakcije u vrijednosti jednoga triliona dolara. Osamdeset posto ukupne online prodaje ostvaruje se u Kini, ali nadaju se da će u deset godina dostići brojku od dvije milijarde korisnika.

Nikad više ne bi ponovio IPO

Glenn Hutchins, koji je suosnivač Silver Lake Partners, pitao je Maa zašto je održao javnu licitaciju dionica svoje kompanije. “Da imam drugi život, zadržao bih svoju kompaniju privatnom. Život je bio težak prije IPO-a, ali je postao mnogo teži nakon njega”, kazao je Ma.

Naime, sviđa mu se američki način poslovanja, ali mu se ne sviđa korporativno upravljanje. Direktori su u SAD-u kao advokati, smatra Ma. Nakon IPO-a, kad je cijena dionice Alibabe bila 68 dolara, u septembru je prošle godine dostigla vrhunac i iznosila 93,89 dolara. Sad joj je cijena 87,55 dolara.

Ma sebe opisuje kao jednostavnog biznismena, ali ima jake političke veze. Jednom je gostu kazao kako je u dobrim odnosima s predsjednikom Xi Jinpingom, koji je nekad bio guverner regije blizu Šangaja, u kojoj je Alibaba osnovana. Prije Maa u njujorškom je Ekonomskom klubu gostovao Gao Xiqing, nekadašnji predsjednik kineskog investicijskog fonda. Njegov je govor ocijenjen kao dugotrajna agresivna dreka.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *