IKEA Srbija – konačno dozvola

Švedski proizvođač namještaja Ikea danas će dobiti građevinsku dozvolu za izgradnju prve robne kuće u Beogradu.

Potpredsjednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović će građevinsku dozvolu uručiti direktoru za nekretnine i razvoj kompanije “Ikea” za jugoistočnu Evropu Vladislavu Laliću, najavilo je to ministarstvo.

Ikea je 8. juna podnela zahtev za dobijanje građevinske dozvole.

Početak radova na prvoj beogradskoj robnoj kući Ikee, kako je ranije najavljeno iz te kompanije, planiran je na jesen ove godine, a završetak radova do kraja 2016. godine.

Prva robna kuća kompanije Ikea gradiće se na lokaciji naselja Bubanj potok na zemljištu površine 26 hektara, koje se nalazi jugoistočno od Beograda neposredno iza naplatne rampe Bubanj potok, s desne strane u pravcu Niša i prostire se sve do nadvožnjaka Tranšped i prvog izlaza s autoputa.

Površina objekta Ikee biće 39.500 kvadratnih metara, a u planu je i izgradnja 1.400 parking mjesta za kupce i posjetioce.

Robna kuća, parking i unutrašnje saobraćajnice prostiraće se na ukupno 11 hektara.

Predstavnici Vlade Srbije i grada Beograda potpisali su sa predstavnicima Ikee, 3. oktobra 2014, memorandum o izgradnji prve robne kuće u Beogradu, kod Bubanj Potoka koja će zaposliti, kako je tada najavljeno, 300 radnika.

Tada je na konferenciji za novinare saopšteno da je vrijednost investicije kod Bubanj Potoka oko 70 miliona eura, ali i da je planirana izgradnja ukupno pet robnih kuća na teritoriji Srbije, dvije u Beogradu (Beograd-Istok kod Bubanj Potoka i Beograd – Zapad) i po jedna u Nišu, Novom Sadu i centralnoj Srbiji, kao i da je očekivana vrijednost ukupne investicije 300 miliona eura.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao na toj konferenciji da će dolazak Ikee u Srbiju privući druge strane investitore u novu privrednu zonu koja će biti napravljena kod Bubanj Potoka.

Plan detaljne regulacije je previdio da se kod Bubanj Potoka napravi privredna zona površine 167 hektara.

Ikea je prvi put izrazila zainteresovanost za dolazak u Srbiju još prije 23 godine.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.