Guardian: Kako naftni divovi obmanjuju javnost

Dodajte komentar

Tajni američki finansijeri podijelili su 125 miliona dolara tokom tri godine raznim grupama koje negiraju klimatske promjene i napadaju svaki zakonski predlog kojim bi se smanjila potrošnja fosilnih goriva, piše Guardian.

Taj iznos predstavlja gotovo polovinu svih donacija desničarskim grupama i naglašava važnost klimatskih promjena američkim konzervativcima. Ovaj anonimni novac dolazi iz samo dvije organizacije, Donors Trust i Donors Capital Fund, koje neki mediji nazivaju tajnim bankomatom američkih konzervativaca.

Jednom kad prođe kroz te dvije organizacije gotovo je nemoguće pronaći pravi izvor novca, a istovremeno pomaže izgradnju čitave mreže konzervativnih analitičara i aktivističkih grupa. Te grupe i pojedinci rade na tome da se zaustave zakoni koji se tiču prirodne sredine. Međutim, ne zaustavljaju se samo na rušenju zakona veće se bore i protiv Agencije za zaštitu đivotne sredine koja sprema nova pravila o zagađenju ugljien dioksidom iz elektrana. Za mnoge aktiviste je taj novac glavni izvor prihoda; dobiju puno više novca od Donors Trusta i Donors Capital Funda nego što dobiju direktno iz industrije fosilnih goriva.

“Konzervativni analitičari su predvodnici napada na klimatske promjene. Oni pišu knjige, izdaju objave za medije te pišu u medijima. Oni su megafon koji pojačava glas ekstremne manjine.” kaže Riley Dunlap, sociolog sa Univeziteta u Oklahomi koji se bavi proučavanjem politike zaštite prirodne sredine.

Milioni dolara idu grupama koje se protive regulaciji zagađenja

Kako bi provjerili na koji način se dijeli prikupljeni novac, Guardian je prikupio poreske prijave Donors Trusta i Donors Capital Funda i onda provjerio kolike su donacije primile razne konzervativne organizacije. Prema prikupljenim podacima, 2012. godine je 51 posto ili 49 miliona dolara koji su isplaćene iz te dvije organizacije otišlo grupama koje smatraju da ne postoji globalno otopljavanje i koje se protive zakonima o zaštiti životne sredine.

Najveći primalac takvih donacije je Franklinov centar za vladin i javni integritet koji je dobio 22 miliona dolara tokom tri godine. 2011. godine je čak 95 posto prihoda Centra bilo iz donacija od Donors Trusta. Centar upravlja konzervativnim web-stranicama koje su najčešće protiv ekološki prihvatljive proizvodnje energije. Njihov predsjednik Erik Telford rekao je da ne postoji sukob interesa u tome što toliko novca dobivaju samo iz jednog izvora. Centar za sebe kaže da imaju za cilj da omoguće razotkrivanje korupcije lokalnih vlasti, ali njihovi izvori finansiranja i mediji koji su pod njihovim okriljem govore da je njima bitnije negiranje klimatskih promjena nego rastrošnost vladajućih.

Izvor: Telegram

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *