7 mračnih tajni biznisa

Dodajte komentar

Priče o uspjesima poslovnih lidera pružaju osjećaj  da ćete doživjeti uspjeh ili ispunjenje poslom čim ga započnete. Pozitivni i uzbudljivi elementi poduzetništva svakako su istina, ali morate znati da postoji i tamna strana poduzetništva.

Poduzetništvo nisu samo zabava i igra i uspjesi preko noći. To je proizvod iscrpljujućeg rada i godina prakse te neuspjeha. Prije nego što krenete u preduzetničke vode, morate se suočiti sa 7 mračnih tajni:

1. Nećete se obogatiti odmah!
Povećanje kapitala za poslovanje vaše kompanije je težak posao. Potrošit ćete sigurno više nego što ćete uspjeti prihodovati i vjerovatno si nećete moći isplatiti platu prvih nekoliko mjeseci. Moraćete se osloniti na štednju kojom ćete morati pokriti osnovne životne troškove i nadati se da će se sav vaš trud i naporni rad u budućnosti isplatiti.

2. Vaš će privatni život pasti u drugi plan!
Bez obzira što ste privatni posao uvijek stavljali na prvo mjesto, čim pokrenete vlastiti posao, on će pasti na drugo mjesto. Radićete po cijeli dan, nekada i kod kuće i moraćete biti dostupni od 0-24 za rješavanje poslovnih problema, bilo da vas zovu naveče dok spavate ili kad ste na odmoru s porodicom. Razmišljaćete o problemima s kojima se vaš posao suočava i bićete rastreseni, što će se svakako odraziti na vaš privatni život.

3. Držati sve konce u rukama, biće stresno za vas!
Kao izvršni direktor kompanije moraćete obavljati više poslova. Radićete ono što volite i što ne volite. Moraćete da budete upravnik, nadzornik, tehničar, HR menadžer i prodavac i to sve u isto vrijeme. Bez obzira što ste uzbuđeni što napokon imate i vodite vlastiti posao, to će biti jako stresno za vas.

4. Emocije će doprijeti do vas, bez obzira koliko se odupirali!
To će biti vrijeme u kojem će isplivati vaše emocije, čak i ako ćete ih svim silama potiskivati. Nekad ćete se osjećati depresivno i obeshrabreno te ćete biti u strahu da nećete ostvariti profit u predviđenom vremenu. Kada vas obuzmu emocije, osjećaćete se jadno i tada ćete donijet loše odluke.

5. Ništa neće biti onako kako ste planirali!
Vaš je poslovni plan mogao biti pomno isplaniran u detalje, no bez obzira koliko ste truda uložili u prethodno istraživanje, nikada nećete biti u mogućnosti da predvidite sve. Čak i one stvari koje ste predvidjeli, neće se dogoditi onako kako ste zamislili. Kao preduzetnik, bićete prisiljeni da se prilagođavate i to na način na koji ne želite da s eprilagodite.

6. Vi donosite sve važne odluke!
Kao preduzetnik, vi ćete donositi sve odluke vezane za vašu kompaniju i poslovanje. Neke od tih odluka neće biti teške za vas. Ponekad ćete morati da promijenite smjer poslovanja kompanije ili žrtvujuete dio svoje vizije za kopaniju i ponekad ćete morati da otpuštare. Te odluke nikada nisu lake, no vi ste jedini koji ih može donijeti.

7. Nećete uspjeti svaki put!
Vaša kompanija bi mogla propasti. Ako se to ne dogodi, svakako ćete se suočiti s manjim neuspjesima koji će omesti vaše planove i ugroziti vašu viziju. Neuspjeh je neizbježan i bitan dio svakog poduzetništva. On je uvijek prisutan i uvijek zastrašujući kada je u pitanju poslovanje. Međutim, sposobnost da se oporavite od neuspjeha je ono što razlikuje najuspješnije preduzetnike od ostalih.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *