Šta donosi nedjelja na tržištima kapitala, valuta i roba?

Dodajte komentar

Tokom prošle nedelje objavljeno je dosta važnih ekonomskih vijesti koje bi mogle imati značajniji uticaj na finansijska tržišta u idućih nedelja. Osim toga, dogodio se i sastanak predstavnika zemalja OPEC-a koji bi mogao imati velik uticaj na kretanje cijene nafte.Nafta
Kao što se očekivalo, Saudijska Arabija je ponovno uspjela da skupi dovoljnu podršku među ostalim članicama, te je odlučeno da OPEC neće smanjivati proizvodnju s ciljem podizanja cijene nafte na globalnom nivou. Cijena WTI nafte u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 59,10 dolara po barelu što je približno 2% ispod cijene s početka prethodne nedelje.

Valute
Valutno (FX) tržište je posljednjih desetak dana bilo iznadprosječno aktivno. Brže i veće pomake valuta uzrokovali su odlični podaci s američkog tržišta rada, komentari predstavnika grčke vlade i EU o stanju pregovora o otplati grčkog duga, te navodna izjava Obame o tome da „Jak dolar postaje problem za SAD“. Odmah nakon što su mediji u ponedjeljak ujutro prenijeli informaciju o Obaminom komentaru, američki dolar je u odnosu na gotovo sve ostale valute oslabio približno 0,5%.

Dionice
Cijene dionica na razvijenim tržištima zadnjih nedelja padaju, što je bilo za očekivati nakon velikog rasta na početku godine. U posljednje dvije nedelje američki SP500 pao je 2%, a njemački DAX čak 6%. Pad na ostalim razvijenim evropskim tržištima je nešto manji nego na njemačkom.

Što očekivati u bliskoj budućnosti?
Analitičari Admiral Marketsa smatraju bi odluka OPEC-a u idućih nekoliko mjeseci mogla dovesti do privremenog pada cijene nafte od 10-15%, no nakon toga, ukoliko se bušotine u SAD-u i Kanadi nastave zatvarati istim tempom kao do sad, doći će nedovoljne ponude nafte na tržištu te ponovnog rasta cijene. Kada su u pitanju valute, moguće je da će slabljenje dolara potrajati još nekoliko nedelja, no na temelju sve bližeg zatezanja monetarne politike koje će početi provoditi američka centralna banka, dugoročno će dolar nastaviti da jača u odnosu na gotovo sve ostale valute.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *