Sirijac Mohed Altrad svjetski preduzetnik godine

Dodajte komentar

Mohed Altrad, osnivač i predsjednik Uprave Montpellier-Altrad proteklog je vikenda na svečanosti u Monte Carlu proglašen svjetskim preduzetnikom godine. Spomenutu titulu francuski poduzetnik sirijskih korijena osvojio je u konkurenciji 65 preduzetnika iz 53 zemlje.

Mohed Altrad, beduin rođen u Siriji odrastao je u teškim uslovima, a bez usprezanja napominje kako često nije znao hoće li imati za jelo idućeg dana. Sa 17 godina, uprkos protivljenju bake koja ga je odgajala, odlazi u Francusku gdje se školuje te doktorira računarstvo.

Altrad Grupa, kojoj je danas na čelu, u 2014. godini zabilježila je promet od 971 milion dolara te zapošljava 7300 ljudi u 110 podružnica širom svijeta. Mohed Altrad danas je svjetski lider u proizvodnji miješalica za beton te evropski lider u proizvodnji skela i građevinskih kolica.

Titulu svjetskog preduzetnika godine petnaestu godinu za redom dodjeljuje konsultantsko-revizorska kompanija Ernst & Young. Program EY Preduzetnik godine osmišljen je s ciljem promocije poduzetništva i podsticanja inovacija, ekonomskog razvoja te stvaranja novih vrijednosti i radnih mjesta.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *