Pozvani ste na intervju za posao, evo šta je vaš sljedeći zadatak

Dodajte komentar

Istraživanja pokazuju da većina HR menadžera u prvih 90 sekundi razgovora sa kandidatom odluči da li će mu dati šansu za posao. Upravo iz tog razloga je od izuzetnog značaja za kandidata da se što bolje pripremi, i verbalnom i neverbalnom komunikacijom pokaže poslodavcu da može da računa na njega/nju.

Nije sporno da je radna biografija, odnosno znanja, vještine i iskustvo, najvažnija stavka u procesu selekcije, ali ako postoji veći broj sličnih kandidata, onda, naizgled, sitnice, mogu donijeti prevagu, piše B92.

Evo na šta biste trebali obratiti posebnu pažnju:

Prvi utisak

Statistika kaže da 55% prvog utiska „otpada“ na način oblačenja, ponašanje i način hoda kada ulazite u prostoriju u kojoj se intervju za posao održava, 38% na kvalitet vašeg glasa, odnosno gramatiku i samopouzdanje, a 7% na izbor riječi.

Dvije trećine poslodavaca ističu da ne žele kandidate koji su pretjerano doterani, kao i da način oblačenja može biti presudan faktor prilikom donošenja odluke između dva kandidata sličnih kvaliteta.

Najčešće neverbalne greške

Prije nego što počnete s onim što je osnovna funkcija intervjua za posao, odnosno razgovorom sa potencijalnim poslodavcem, obratite pažnju da ne napravite sljedeće greške:

  • Neostvarivanje kontakta očima prilikom upoznavanja
  • Slab stisak ruke
  • Premalo znanja o kompaniji u kojoj ste se prijavili za posao
  • “Igranje“ kosom i pretjerano dodirivanje lica

Najčešće veerbalne greške

Jako je važno da konkretno, kratko i jasno odgovarate na pitanja koja vam postavi HR menadžer, a evo šta ne smijete nikako raditi:

  • Predugo objašnjavanje zašto ste izgubili prethodni posao
  • Humor koji na bilo koji način vrijeđa bilo koga
  • Nedostatak entuzijazma
  • Potenciranje sopstvenih želja i potreba

Naravno, prije svega ovoga je neophodno da dobro upoznate kompaniju u kojoj želite da uradite, poziciju na koju ste konkurisali i da ste svjesni znanja i vještina koje posjedujete, a koje su neophodne za tu poziciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *