Gorivo u Sloveniji preskupo, Vlada razmatra deregulaciju

Dodajte komentar

Već neko vrijeme slovenačku vladu muči pitanje kako doskočiti sve manjoj potrošnji goriva u Sloveniji. O načinima deregulacije kojom bi se ukinulo dosadašnje administrativno određivanje cijena svake dvije nedelje radi se studija na čemu rade dva profesora na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu, a najprije će je na uvid dati ekonomskoj komori, a onda i vladi, piše ljubljanski Dnevnik.

Proračun je posljednjih godina izgubio deset posto prihoda od taksi na naftne derivate jer mnogi strani vozači zbog uštede ne toče gorivo na slovenačkim pjumpama kao prije kad su one bile konkurentne. Razmišlja se i o većem smanjenju tršđarina na naftne derivate, što stalno vladi predlaže opozicija, ali i o modelu po kojemu bi formiranje cijena bilo slobodno, a ne vezano na vladine uredbe koje se donose svake dvije nedelje kad se maloprodajna cijena naftnih derivata usklađuje s cijenom nafte na tržištu i odnosom kursa eura i američkog dolara.

Studija je pokazala da vozači ličnih vozila koji umjesto u Sloveniji gorivo toče u susjednim državama mogu po punjenju uštedjeti i do desetak eura, a vozači teretnih vozila i znatno više.

Gorivo je u Austriji jeftinije u prosjeku za 6,5 posto nego u Sloveniji, a u Mađarskoj i 9 posto.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *