Gdje je gorivo najjeftinije u regionu?

One koji vlastitim autom krenu na more ovih dana svakako će zanimati gdje je u regionu najisplativije kupovati gorivo, piše Dnevnik.

Kako sada stvari stoje, ako krenete na Jadran, onda bi dobro bilo da rezervoar punite u Bosni i Hercegovini, a ako se uputite ka Grčkoj, onda zemlju ljetovanja svakako treba izbjeći i gorivom se obezbijediti i za dolazak i za povratak.Tako je u Bosni i Hercegovini i za litar bezolovnog benzina i dizel goriva potrebno oko 1,07 eura, a u Grčkoj za benzin treba oko 1,6 eura, pa za punjenje rezerovara od 40 litara u BiH treba oko 42,80 eura, a u Grčkoj oko 64 eura, odnosno za jedan rezervoar benzina kupljenog u u Grčkoj u BiH se može natočiti jedan i po.

Kad je dizel gorivo u pitanju, najpovoljnija je cijena u Makedoniji jer je litar oko 0, 92 eura, a u Grčkoj je nasjkuplji i košta oko 1,3 eura, pa je ušteda pri kupovini 40 litara goriva 15 eura, jer u Makedoniji ta količina košta oko 36,80 eura, a u Grčkoj oko 52 eura.

Cijena goriva u Srbiji, slobodno se može reći, smjestila se u sredinu, kad je region u pitanju, odnosno nije ni najviša ni najniža. Za litar bezolovnog benzina u Srbiji je potrebno oko 1,18 eura, a dizel goriva oko 1,24 euijra. Cena benzina niža je nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Sloveniji, ali je gorivo skuplje nego u Makedoniji, BiH i Bugarskoj.

Gotovo isto kao i kod nas litar dizela košta u Hrvatskoj i Sloveniji, ali je jeftinije ovo gorivo natočiti u Crnoj Gori, Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, BiH. Naime, u Hrvatskoj litar benzina košta oko 1,34 eura, dok je dizel 1,25 eura, u Crnoj Gori bezolovni benzin košta oko 1,32 eura,a dizel oko 1,19 eura, u Sloveniji je litar bezolovnog benzina 1,36 eura, dok za dizel treba izdvojiti 1,25 eura.

Cijene goriva u Mađarskoj gotovo da su identične, jer litar bezolovnog benzina košta oko 1,20 eura, a dizela oko 1,21 euro, a slično je i u Rumuniji ali je tamo cijena viša – litar bezolovnog benzina košta oko 1,30 eura, a dizela oko 1,29 eura. Uz Bugarsku gdje bezolovni benzin košta oko 1,12 eura, a litar dizela oko 1,16 eura, cijena benzina povoljna je i u Makedoniji jer je litar 1,14 eura.

Dakle, razlike u ceni goriva postoje, pa bi, za one koji kreću put mora automobilom, bilo dobro da prije nego što krenu pogledaju koliko košta gorivo u okruženju, jer se pametnim točenjem rezervoara može dosta uštedjeti ili ostati i s manje para u novčaniku pri kupovini iste količine iste robe.

Ušteda je najveća ako se gorivo kupuje u BiH ili Makedoniji, pa i u Bugarskoj, a računica kaže da se može ućariti i do dvadesetak eura po rezervoaru. To nije zanemarljiva suma i treba dobro razmisliti prije nego što se stane na pumpu, naravno, ukoliko su ove zemlje na putu do odredišta za odmor.

Najpovoljnija cijena goriva u Evropi je, naravno, u Rusiji, gdje je za litar potrebno nešto više od pola eura. U ovoj zemlji za litar bezolovnog benzina treba platiti oko 0,57 eura, a dizela oko 0,55 eura. Najskuplje je gorivo u najrazvijenijim evropskim zemljama, pa recimo vozači u Holandiji za litar bezolovnog benzina moraju da plate oko 1,73 eura, dok je dizel gorivo najskuplje u Velikoj Britaniji jer litar košta 1,7 eura.

B92

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *