Čuvajte se grešaka u e-mail porukama, o nama govore više nego što mislimo

Dodajte komentar

Prilikom pisanja poruka ili e-mailova, često znamo da ispustimo neko slovo ili napišemo nešto pogrešno. Andrew Brodsky, stručnjak za komunikaciju i kandidat za doktorat na Poslovnoj školi Harvard, smatra kako te nenamjerne greške govore o nama više nego što mislimo.

Greške u pisanju nisu samo male greške koje nam se ponekad potkradu a zbog kojih nam je neugodno, one pokazuju naše emocije, tvrdi Brodsky. Kada razgovaramo s nekim uživo postoji toliko tragova koji nam jasno mogu odavati kako se neko osjeća po pitanju teme oko koje razgovaramo.

“Teško je kontrolisati naše facijalne ekspresije. Mi ih pokazujemo sasvim slučajno. Pravimo grimase, mrštimo se ili gledamo sa strane.”, smatra Brodsky. “Kod e-mailova je drugačije. Stvari i misli nam ne promiču, jer ono što napišemo možemo pročitati prije nego li to pošaljemo nekom.”

Što su nam emocije snažnije, to imamo više grešaka

Dosadašnja istraživanja komunikacije putem e-maila fokusirala su se na namjerne stvari, kao što su upotreba velikog i malog slova, upotreba različitih riječi i smajlija. Brodsky smatra da u e-mailovima imamo potpunu kontrolu nad našim osjećajima, ali da greške u njima otkrivaju koliko su naše emocije u tom trenutku snažne.

Brodsky je ispitanike zamolio da pročitaju ljutiti e-mail od izmišljenog pošiljaoca te su ga oni, što je više grešaka imao, smatrali ljućim. Ista stvar se dogodila kada im je dao da pročitaju mail srećne osobe: što je osoba imala više grešaka, to su je doživjeli srećnijom. Naprosto, čini se da su greške rezultat naših snažnih emocija.

“Greške u pisanju su pokazatelj naših emocija. U situacijama kad je neko ponosan i kada digne ruku u vazduh, to ih pokazuje još ponosnijima, a kada to primijenimo na ljutitu osobu koja drži šaku u vazduhu, to je čini još više ljutitom. To možemo smatrati jednakim kao kod grešaka u pisanju prilikom obije emocije.”, tvrdi Brodsky.

One koji prave greške doživljavaju manje inteligentnima

Pojedini ispitanici smatrali su kako su ljudi koji imaju jača osjećanja manje inteligentni. “Greške u pisanju koje su se nalazile u e-mailova sugerisale su čitaocima da su odluke pošiljaoca vođene emocijama, a ne razumom.”, napisao je Brodsky prošle godine za ‘Academy of Management Annual Meeting Proceedings’.

“Nisam testirao situacije u kojima postoji mogućnost da greške u pisanju pokazuju gubitak inteligencije.”, smatra Brodsky, ali ujedno ne odbacuje ovu ideju jer ona teoretski ima smisla. Greške zbog kojih ćemo možda djelovati manje pametnima, čine nas autentičnima.

“Ono što čini greške vjerovatnijim je to da nas čine manje kompetentnima: zbog čega bi neko napravio grešku u pisanju ako želi da me impresionira?”, rekao je Brodsky. Upravo to se smatra razlogom zbog čega su nam neki pojedinci simpatičniji kada naprave poneku grešku u pisanju.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *