Vlasnik Zare postao drugi najbogatiji čovjek svijeta

Dodajte komentar

Uslijed skoka vrijednosti imovine za 17 posto u posljednjih godinu dana, vlasnik najvećeg svjetskog lanca prodavnica odjeće Amancio Ortega smijenio je Warrena Buffetta na mjestu drugog najbogatijeg čovjeka svijeta na Bloombergovoj listi.

Ortegina imovina procjenjuje se na 71,5 milijardi dolara dok je legendarni američki investitor “težak” 70,2 milijardi dolara. Na čelu je i dalje osnivač Microsofta Bill Gates s 85,5 milijardi dolara. Ortega posjeduje 59 posto španskog Inditexa, kompanije koja stoji iza lanaca prodavnica odjeće  Zara, Massimo Dutti, Bershka te Pull and Bear. Iako Inditex s 6600 prodavnica širom svijeta prihoduje godišnje preko 18 milijardi eura, glavninu Orteginog bogatstva stvorile su nekretnine.

Naime, otkako je Inditex 2001. izlistan na burzi, Amancio Ortega zaradio je tri milijarde eura na dividendama, a koje je uložio u komercijalne nekretnine u velikim evropskim i američkim gradovima kroz dvije investicione kompanije, Pontegadea Inversiones te Partler. Među ostalim, vlasnik je najvišeg nebodera u Španiji, madridskog Torre Picassa te jednog od najluksuznijih američkih hotela – Epic Residences & Hotel u Majamiju. U samo posljednjih godinu dana imovina španskog magnata uvećala se impresivnih 10,4 milijarde dolara.

Službena Ortegina biografija kazuje da je rođen 1936. kao sin željezničara, a već s 13 godina počinje da radi u prodavnici odjeće. Svoj prvi butik otvara 1975. s tadašnjom suprugom Rosaliom Merom. Inače, Ortega slovi za vrlo tajnovitog poslovnog čovjeka koji se vrlo rijetko pojavljuje u medijima. Navodno je do sada dao samo tri intervjua. Rijetko odlazi i na odmor, a poznat je po tome što svaki dan ruča sa svojim radnicima u restoranu kompanije.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *