Ovo su neprimjerena pitanja na intervjuu za posao

Dodajte komentar

Kao što nisu ni svi kandidati isti i poslodavci se međusobno razlikuju i samim tim traže i različite kvalitete kod svojih kadrova, osim onih koje priroda posla zahtijeva.

Način na koji poslodavac može da procijeni koji je kandidat najbolji za kompaniju i koji će najviše odgovarati potrebama posla je (posle testiranja) intervju. Na vama je da se pripremite i razmislite o tome šta bi poslodavac mogao da vas pita i šta biste vi mogli da odgovorite. Priprema je u ovom segmentu veoma važna jer je ovo prezentacija vas samih i trebali biste da se pripremite što je bolje i temeljnije moguće.

Neka od pitanja vam mogu biti poznata unaprijed, i najčešće jesu, ali neka mogu da vas potpuno iznenade. To su pitanja koja zadiru u vašu intimu, privatni život i/ili neka životna ubjeđenja koja se ne tiču nikoga osim vas samih. Na ta pitanja se većina kandidata ne pripremi jer ona jednostavno nisu primjerena niti se često javljaju. No, ukoliko vam se postavi ovakvo pitanje, ne treba to uvjek odmah dramatično shvatiti jer se nekad desi da poslodavac kroz usputni razgovor ili upoznavanje postavi pitanje koje vam može djelovati privatno, ali čija namjera nije ništa drugo do toga da vas malo bolje upozna ili opusti kroz priču o svakodnevnim stvarima, piše B92.

Dakle, ne mora da znači da se iza svega krije loša namjera, ali ako ste stekli utisak da je nešto vezano za vašu intimu bitan kriterijum za poslodavca i da on odluku o dobijanju posla formira na osnovu ovih informacija, pa možda i vrši diskriminaciju, onda vam predlažemo neke od sljedećih odgovora.

  • Pitanja o bivšem poslodavcu
  • Pitanja o bračnom statusu
  • Pitanja o djeci
  • Pitanja vezana za to gdje i sa kim živite
  • Pitanja vezana za vjeru
  • Pitanja o vašem zdravstevenom stanju
  • Druga pitanja o privatnom životu

Vremena se mijenjaju i ljudi uče na svojim greškama, shvatamo ozbiljnije pravo na privatnost i privatan život i najčešće (ili u malom broju slučajeva) vas neće pitati ovakva pitanja. Poslodavci mnogo više cijene individualnost i ličnost svojih zaposlenih, ali nikada nije na odmet da budemo upućeni u to šta je samo naše i šta nemamo obavezu da dijelimo.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *