Kinezi traže 260 radnika za auto-put

Do sada se preko 200 građana javilo kancelariji Zavoda za zapošljavanje tražeći radni angažman na gradilištima auto-puta Podgorica Mateševo. Sa druge strane kineska kompanija CRBC, kojaje glavni izvođač radova, u zvaničnoj ponudi je precizirala da im treba 260 radnika za različite poslove na građevinskim dionicama koje pripadaju kolašinskoj opštini.

Ponuda kineske kompanije unijela je živost u kancelarije kolašinskog biroa rada, kaže Ranko Šćepanović, savjetnik u Zavodu za zapošljavanje. Na evidenciji u Kolašinu su 822 nezaposlena lica.

Kineska kompanija je procijenila da može da zaposli 260 lica iz naše opštine. Precizirali su da im je potrebno 80 nekvalifikovanih radnika, ostalo su rukovaoci građevinskih mašina, bageristi, vozači teretnih i putničkih vozila, operateri na utovarivačima, betonskim mješalicama i pumpama. Traže se tesari, armirači, električari rekao je Šćepanović i dodao da sve to prati i dobra komunikacija sa Veskom Kovijanićem, koordinatorom CRBC za Kolašin.

– Zadovoljni smo dosadašnjim interesovanjem, a imamo primjera da i visokoškolci ne bježe od fizičkog rada. Poslodavci su u ponudi naveli i iznose zarada koji su više nego solidni rekao je Šćepanović i objasnio da će kineska kompanija primati radnike u tri intervala 1. jula, 1. septembra i 1. decembra.

Zaposleni će imati obezbijeđen prevoz iz Kolašina i obrok, a biće i osigurani.

Obuka za majstore

Šćepanović kaže da će, uz podršku Ministarstva rada, organizovati obuku za dobijanje sertifikata. Do sada se za takvu obuku prijavilo 70 kandidata.

– Dosta je onih koji znaju da rade zanatske poslove, ali nemaju potrebne sertifikate. Bez toga se ne može biti angažovan u kineskoj kompaniji, pa ćemo organizovati obuku kako bi se njihovo znanje potvrdilo i zvaničnim sertifikatima. Troškove će finansirati Ministarstvo rada kazao je Šćepanović.

Izvor: Pobjeda

Check Also

U Privrednoj komori detaljno predstavljen Maršalov plan – Evropa sad

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja predstavili su Upravnom odboru Privredne komore Crne Gore Maršalov …

One comment

  1. Hi living in Sydney working on roads if u like to ask me any questions please send me mail thanks zivim u sydney i radim na auto putovim zelim da se vratim za srbiju ali trazim moj poso koji sam radio u sydney na poprakve auto pouta i ostalih ulica hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *