Hakeri ukrali podatke četiri miliona federalnih službenika SAD-a

Dodajte komentar

Američka vladina agencija koja se bavi prikupljanjem i čuvanjem informacija o federalnim javnim yaposlenicima saopštila je da se dogodio hakerski napad i veliki upad u sigurnosne sisteme što je kompromitovalo podatke do četiri miliona ljudi.

FBI je u četvrtak saopštio da je pokrenuo istragu, prenosi Reuters. „FBI radi sa interagencijskim partnerima kako bi istražio ovo. Sve potencijalne prijetnje sistemima javnog i privatnog sektora uzimamo ozbiljno i nastavićemo da istražujemo kako bi pronašli odgovorne koji predstavljaju prijetnju u cyner prostoru.”

Kancelarija za menadžment osoblja (OPM) otkrila je da je sistem informacija kompromitovan u aprilu, a Ministarstvo nacionalne sigurnosti saopštilo je da je isti zaključak donijelo početkom maja.

Ovo će najvjerojatnije biti najveća krađa podataka američke Vlade u istoriji SAD-a. OPM je kao odsjek za ljudske resurse za cijelu federalnu Vladu. Oni takođe provjeravaju pozadinu ljudi koji žele da dobiju pristup višim nivoima informacija i sigurnosti.

Veliko pitanje ostaje koje informacije su ukradene? Da li su to bili brojevi socijalnih osiguranja, podaci o platama…? Trenutno OPM ne govori o tome.

Jedan izvor rekao je Reutersu da se vjeruje da iza ovog napada stoji „strano tijelo ili vlada”. Vlasti istražuju moguću povezanost Kine, rekao je taj izvor.

Portparol Kineske ambasade u Washingtonu kazao je da su hipotetičke optužbe neodgovorne i kontrapodruktivne.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *