Alibaba je izmislio novi biznis – online prodaju toksičnih kredita

Dodajte komentar

Više se niko ni ne sjeća kako je izgledalo prije 30 godina kad je Kina tražila novac kod najvećih svjetskih razvojnih banaka da bi sanirala eksploziju duga zbog toksičnih kredita. Danas osnivač Alibaba grupe Jack Ma najavljuje cijeli novi biznis, prodaju nenaplativih dugova preko interneta

Alibaba je dogovorio saradnju s najvećom kineskom kompanijom za restrukturiranje kredita  China Cinda Asset Management. Partnerstvo je objavljeno prošle nedjelje a cilj je prodati više od 645 miliona dolara nenaplativih dugova preko Alibabine internet trgovine Taobao. Alibaba samo pokušava da zaradi na jakom trendu u Kini. Kompanije toliko traže restrukturiranje dugova da je China Cinda Asset Management lani imao 32 posto rasta profita, najveći u svojoj istoriji.

Svjetske banke otimaju se za restrukturiranje u Kini

U Kini je iznos nenaplativnih kredita skočio kao nikad ranije, u prvom se kvartalu uvećao za  22,5 milijarde dolara i iznosi 158,3 milijarde dolara, to je cijela vijetnamska ekonomija. Velike finansijske kompanije takmiče se koja će prije ući u to unosno tržište, banke UBS i Standard Chartered kupile su udjele u Cindi prije njihovog izlaska na berzu 2013. da bi lakše dobile pristup. Tržišna vrijednost Cinde sada je 23 milijarde dolara.

Cinda je preko Taobao trgovine već prodala dva nenaplativa kredita ukupne vrijednosti 3,5 miliona dolara, objavio je kineski bankarski regulator, na aukciji su još četiri ukupne vrijednosti 5 milionadolara.

Jedan od njih je kredit koji je Poljoprivredna banka Kine, jedna od najvećih banaka na svijetu, dala jednoj tekstilnoj kompaniji u pokrajini Zhejiang. Postupak prodaje je transparentan, navode se imena povjerilaca i dužnika, aukcionara i potencijalnih kupaca dugova, te iznosi koje dogovore.

Kina uči kako efikasno da reciklira kapital

Neki konsultanti misle da online aukcije dugova neće rasti brzo kako se očekuje, jer moraju odgovarati na cijeli niz osjetljivih pravnih pitanja, ali zasad svakako otvaraju tržište dugova većem broju investitora i zaduženim kompanijama omogućavaju da dobiju bolju cijenu.

Bankama se jako žuri da rasprodaju nenaplative kredite pa je ponuda na tržištu daleko veća od potražnje. Od 2001. do 2007. mogle su dobiti 30 do 40 posto za njih, a sada cijena pada i do 10 posto. Profitiraju kompanije za upravljanje kapitalom poput Cinde. Malo ih je i rade s ogromnim profitnim maržama.

Država je 1999. zadužila Cindu, China Orient Asset Management, Huarong Asset Management i China Great Wall Asset Management Corp da očiste finansijski sistem koji je bio na ivici sloma nakon decenije političkog kreditiranja neprofitabilnih kompanija. Sve tri kompanije na tome su izgradile finansijska carstva. Kina finansijskim tržištima daje sve veću ulogu  i uči kako efikasno da reciklira kapital unutar ekonomije.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *