NovoDoba® stiglo u Crnu Goru

Dodajte komentar

Napredni bankarski sistem aplikacija ABOS NovoDoba® od aprila je uspješno implemetiran u Crnoj Gori, te je u punoj produkciji u najmlađoj banci Crne Gore – ZAPAD BANCI AD Podgorica.

ABOS NovoDoba® je sistem kojega su razvili stručnjaci preduzeća ABBA d.o.o. iz Osijeka (Hrvatska), a koji finansijskim institucijama omogućava da svoje klijente smjeste u centar svoje poslovne strategije,  dok im istovremeno pruža veliku sposobnost širenja i razvoja. Rješenje je potpuno modularno i može da se podesi tako da zadovoljava potrebe finansijske institucije bilo kojeg nivoa i veličine.

NovoDoba® je jedan od najinovativnijih bankarskih sistema aplikacija u ovom dijelu Evrope koji, zahvaljujući svojoj velikoj fleksibilnosti, istovremeno pruža punu podršku i za „Retail banking“ i za „Private banking“.

Radi razvoja poslovanja u Crnoj Gori ABBA je osnovala i novo preduzeće, pa je tako 17.02.2015. u Centralnom Registru Privrednih Subjekata Crne Gore registrovana ABBA MONTENEGRO DOO (na adresi Rimski trg 42, Podgorica).

Izvršni direktor Ivica Hasanec naglasio je da je novoosnovana ZAPAD BANKA AD Podgorica prvi korisnik integrisanog sistema ABOS NovoDoba® u Crnoj Gori, a da je cijela implementacija prošla vrlo efikasno i s očekivanim rezultatima.

Izvršni direktor ABBA doo Ivica Hasanec

Hasanec je istakao da je uz pomoć glavnog izvršnog direktora, gospodina Mladena Rabrenovića i cijelog tima stručnjaka ZAPAD BANKE AD, ABBA sistem zapravo prvi put implementiran od samog starta banke, jer je NovoDoba® do sada uvijek mijenjao sisteme koji više nisu mogli pratiti planove razvoja i rasta pojedinih banaka.

ABBA stručnjaci su prilikom svake od pređašnjih implementacija izvršili i kompleksne migracije podataka, pa se u tome mogu pohvaliti s velikim iskustvom. (NovoDoba® Core-banking Systema tako je npr. 2013. u KentBank d.d. iz Zagreba, s kompletnom migracijom podataka, uspješno implementiran samo 109 dana od potpisivanja ugovora. To je i danas primjer jedne od najbržih i najefikasnijih migracija i implementacija.)

Kao veliku prednost svog sistema stručnjaci ABBA-e su ističu njegovu modularnost, jednostavnost korišćenja, brzinu učenja za rad u sistemu i sigurnost s višestrukim nivoima definicija dozvola pristupa korisnika.

Inače, izuzetna parametrabilnost sistema NovoDoba® omogućava čak i to da je potpuno novi proizvod banke (kredit, štednja…) moguće uvesti u sistem i produkciju u rokovima manjim od sat vremena. ABOS NovoDoba® se može prilagoditi svakoj banci i njenom trenutnom načinu poslovanja ili viziji budućeg poslovanja banke, a konfiguracija je takva da omogućava daleko brže promjene i dodavanje novih poslova ili cijelih Servisa/Modula. ABBA sistem Parametrizacije bankama zapravo omogućava da imaju ne samo pregled, već i vrlo efikasno upravljanje promjenama (Change management).

Inače, zanimljivo je da je ZAPAD BANKA AD Podgorica među prvima uvela najnoviju verziju ABBA@NetBanking® 24/7 Internet bankarstva, istovremeno s puštanjem u produkciju u Hrvatskoj.

Nova generacija Internet bankarstva donosi mnoge prednosti banci, a posebno njenim korisnicima kojima se NetBanking može aktivirati u roku od jedne minute i koristiti s bilo kojeg uređaja, bez potrebe za instalacijom bilo kakvih dodatnih certifikata, tokena i slično. Osim crnogorske verzije, klijenti banke mogu odabrati korištenje Internet bankarstva i na engleskom ili na ruskom jeziku.

ABBA@NetBanking® omogućava višestruke račune po korisniku i to da se s jednom prijavom upravlja i privatnim i poslovnim računima. Novost su i on-line oročenja, mogućnost razročavanje depozita, mogućnost konverzije valuta uz opciju traženja povoljnijeg kursa interaktivnom komunikacijom s bankom, potpisivanje naloga s različitim pravima (granulacija prava) i mnoge druge prednosti…

Kao jednu od novosti Hasanec navodi razvoj i implementaciju efikasnog rješenje za zaštitu klijenata/partnera od napada potencijalnih uljeza, a koji su u posljednje vrijeme u svijetu sve učestaliji. Zato je ABBA@NetBanking® odnedavno dodatno zaštićen Servisom Fraud Prevention.

To je rješenje koje vrši dodatni nadzor naloga za plaćanja, te prati i onemogućava„napad“ na transakcije. Osim što pomaže da se smanji rizik od prevare, takođe smanjuje i troškove kontrole mogućih prevara. Kriterijumi prevencije potencijalnih napada u rješenju su detaljno razrađeni, a važnu ulogu igraju „Black“ i „SAL –  Safe Account List“ liste, limiti i detaljna provjera podataka. ABBAFraud Prevention stalno se usavršava i uči prepoznavati nove uljeze, pa ga upravo to čini rješenjem s dubokom logikom razmišljanja koja je proaktivna, a omogućava efikasnu, brzu i pouzdanu zaštitu korisnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *