WikiLeaks želi da razotkrije najčuvaniju tajnu – sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP).

Dodajte komentar

WikiLeaks je saopštio da namjerava da sakupi 100.000 dolara koje bi ponudio svakom ko otkrije neobjavljene dijelove sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP).

WikiLeaks, koji je postao poznat po otkrivanju vladinih dokumenata o špijuniranju američke obavještajne agencije NSA kazao je da je tekst TPP-a najčuvanija američka tajna.

Tekst trgovinskog sporazuma ima 29 poglavlja od kojih je 26 još tajna, piše WikiLeaks na svojoj stranici.

Ova je organizacija je uspjela objaviti tri poglavlja o kojima raspravljaju SAD i 11 pacifičkih zemalja, iako su pregovaračke vlade činile sve da ih spriječe u tome.

Uslovi sporazuma

WikiLeaks kaže da je do 18,00 sati u utorak sakupio više od 23.000 dolara.

Protivnici TPP-a kažu da američki trgovinski predstavnici ne bi smjeli da pregovaraju o uslovima sporazuma u tajnosti, dok njegove pristalice kažu da se ne može javno razgovarati o specifičnostima sporazuma jer druge uključene zemlje tada ne bi u tome željele učestvovati.

WikiLeaks je nedavno objavio stotine hiljada e-mailova i dokumenata iz prošlogodišnjeg hakovanja servera kompanije Sony, u okviru arhive koja se može pretraživati na internetu.

Stranica koju je osnovao Julian Assange, navodi da njena baza podataka sadrži više od 170.000 e-mailova iz produkcijske kuće Sony Pictures Entertainment i njenih filijala, kao i još 30.000 drugih dokumenata.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Izvor: BusinessInsider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *