Odustali od osnivanja banke “Gora”

Dodajte komentar

Osnivači banke kojaje trebalo da se zove Gora odustali su od licence u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda.

Iza zahtjeva da se formira ta banka stoji Endrju Obolenski, nekadašnji član uprave i glavni izvršni direktor Prve banke. On je državljanin Ujedinjenog Kraljevstva, a poslove vodi iz Švajcarske. Prema informacijama Pobjede, logistiku za osnivanje ove banke pružio je takođe nekadašnji direktor Prve banke Milan Perović. Plan Obolenskog i biznismena koje okuplja bio je da otkupe dug vlasnika napuštenih gradilišta i da završe započete projekte. Takvih objekata ima najviše u budvanskoj opštini, posebno u Budvi i Petrovcu, ali i u Podgorici. Uglavnom je riječ o atraktivnim lokacijama investitora koje je uništila globalna kriza.

Zahtjev za licencu Obolenski je dostavio u novembru prošle godine, skoro istovremeno kad su to uradili vlasnici Zapad banke vlasnik ukrajinskog lanca marketa Fozi grupa Vladimir Kostelman i bankari Lija i Vadim Morokovski. Zapad banka je licencu dobila krajem januara ove godine, zajedno sa mikrofinansijskom organizacijom Kredit plus.

Centralna banka je od osnivača Gore tražila dodatnu dokumentaciju, a kraj maja je bio krajnji rok da je dostave. U međuvremenu su odustali od zahtjeva za otvaranje banke.

U aprilu je dozvolu za rad od CBCG dobila turska Zirat banka, koja je za licencu aplicirala u decembru prošle godine. Ta banka, međutim, još nije počela sa radom u Crnoj Gori. Kad ta banka počne da radi, u Crnoj Gori će poslovati 13 poslovnih banaka.

Itzvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *