Ovo je 10 najvećih rizika za kompanije

Dodajte komentar
Cyber rizici po prvi su put među deset najvećih globalnih prijetnji kompanijama, pokazuje istraživanje Aon Risk Solutionsa. Kao glavni razlog zabrinutosti s kojim su suočene globalne organizacije ispitane u ovom istraživanju navodi se nanošenje štete brendu i ugledu.

U Aonu smatraju da to dodatno naglašava rastuću važnost zaštite od cyber rizika koji su, nakon što dođe do povrede sigurnosti podataka, redovno povezani s pitanjima brenda i ugleda. Sami cyber rizici navedeni su kao deveti na listi ključnih faktora rizika.

Aon je u sklopu svog istraživanja ispitao 1400 glavnih izvršnih direktora, glavnih finansijskih direktora i menadžera rizika koji su izjavili da najveću zabrinutost u skoro svim regijama i industrijama izaziva nanošenje štete brendu i ugledu, pri čemu je rastuća konkurencija jedan od glavnih pokretača.

Izvršni direktori najštetnijima smatraju finansijske i ekonomske rizike, uključujući rizik cijene robe, ekonomsko usporavanje i tehnološke kvarove, dok su menadžeri rizika fokusirani na rizike vezane uz odgovornost, poput cyber rizika, imovinske štete i odgovornosti prema trećima.

Top 10 rizika su:

1. Nanošenje štete ugledu/brendu
2. Ekonomsko usporavanje/spori oporavak
3. Izmjene propisa/zakonodavstva
4. Rastuća konkurencija
5. Neuspjeh u privlačenju ili zadržavanju najboljih talenata
6. Neuspjeh u inovaciji/ispunjavanju potreba kupaca
7. Prekid poslovanja
8. Odgovornost prema trećima
9. Cyber rizici (računarski kriminal/hakovanje/virusi/zlonamjerni kodovi)
10. Imovinska šteta

Izvor: SEEBiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *