Od stare takse na gorivo država prihodovala 15 miliona

Dodajte komentar

Od naknade za izgradnju autoputa, koja je na cijene benzina uzimana od 2003. do 2009. godine, država je naplatila 15.032.032 eura, potvrđeno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva nije odgovoreno na pitanje “Vijesti” za koje namjene je tada trošen taj novac, odnosno da li je išao u budžet ili namjenski Direkciji za izgradnju autoputa.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno iz više izvora da je taj novac uplaćivan na račun trezora budžeta, a kako je od 2001. do 2005. građen tunel Sozina “može se smatrati da je korišćen za izgradnju autoputa jer je ovaj objekat dio buduće trase Bar Boljare”.

Naknada koja je važila od 1. januara 2003. do 31. decembra 2009. iznosila je sedam centi za olovni benzin i 5,9 centi za bezolovni. Tada nije uvođena na dizel, koji čini oko 75 odsto ukupne potrošnje svih goriva.

Izgradnja tunela Sozina koštala je 74 miliona eura, a građen je kreditom Evropske investicione banke (EIB) od 24 miliona eura. Ostatak je obezbijeđen iz budžeta preko tadašnje Direkcije za izgradnju autoputa, sadašnjeg Monteputa.

Kredit EIB-a uzet je na 25 godina, odnosno kraj otplate je 15. april 2030. godine. Godišnja rata sa kamatom iznosi oko 2,2 miliona eura. Prema podacima koje je Monteput predstavio prošle godine, tada je preostalo da se vrati 29,5 miliona eura ovog kredita sa kamatama.

Koliko je prihodovano od nove naknade, koja se naplaćuje od 21. aprila ove godine, nije poznato. Vlada do kraja sedmice treba da odgovori na predlog za ocjenu ustavnosti ove naknade koju je uvela samo na osnovu uredbe. Ustavni sud bi konačnu odluku da li je zakonita trebao donijeti do kraja mjeseca.

Sadašnja naknada iznosi sedam centi za sve vrste goriva, od čega je pet za autoput, a dva centa za finansiranje reprezentativnog sporta.

Prema očekivanjima, Vlada godišnji prihod od ove naknade, ako je ne obori Ustavni sud, iznosiće oko devet miliona eura.

Pripreme za izgradnju dijela autoputa Podgorica Kolašin počele su još 2007. godine. Dvije godine kasnije obilježen je i svečani početak radova u selu Gornje Mrke, ali hrvatski investitor Konstruktor nije imao finansijske garancije. Nakon više propalih pokušaja pronalaska novih partnera prošle godine je potpisan ugovor o izgradnji sa kineskom grupom CCCC. Izgradnja se finansira kreditom kineske Eksim banke od 944 miliona dolara.

Cijena litra eurosupera 98 košta 1,36 eura, a eurosupera 95 je 1,32 eura. Eurodizel košta 1,19 eura. Crna Gora je među državama regiona sa najskupljim gorivom, a skuplja je i od pojedinih članica EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *