Kako je beskućnik postao milioner baveći se sokolarstvom

Dodajte komentar

Nekadašnji beskućnik iz siromašnog dijela Velike Britanije preokrenuo je svoj život, kada je počeo da se bavi sokolarstvom. On sada uzgaja najbrže sokolove za trke i šalje ih u Ujedinjene Arapske Emirate da se takmiče u ime bogatih šeika.

Brin Klous iz Donkastera stekao je tako dobru reputaciju među ljubiteljima sokolarstva u UAE, da je sa princom Dubaija šeikom Hamdanom sklopio ugovor prema kom će mu prodavati svaku pticu koju uzgoji. Inače, odbio je prinčevu ponudu od 18 miliona dolara da mu proda kompletan biznis.

Klousove ptice uzgojene u Južnom Jorkširu, mogu da lete i do 120 km/h, u poređenju sa 96 km/h, koliko lete prosječni sokolovi. Oni putuju do Dubaija privatnim avionima i takmiče se na velikim turnirima na kojima pobjednik donosi velike nagrade.  Na poslednjem Kupu u Abu Dabiju u Januaru, svih sedam najbržih ptica odgajio je Klous.

Ovaj 61-godišnjak ima tako neobičnu životnu priču, da jedna producentska kuća planira da snimi film o njemu.  Odrastao je u siromašnom predgrađu Njukasla kao jedno od osmoro djece u dvosobnom stanu i sa nasilnim ocem.

Nakon jedne svađe sa ocem, u petnaestoj godini ostao je bez krova nad glavom i spavao na ulicama, kradući hranu da preživi. Nakon što je kratko vrijeme proveo u zatvoru, preselio se u Donkaster gdje se zaposlio kao slagač robe u jednoj prodavnici.

Novac je polako počeo da pristiže i iskoristio ga je kako bi iznajmio jednu livadu i pretvorio je u stazu za motokros. Onda je kupio sokolove i počeo iz hobija da organizuje trke.

Zaradio sam mnogo novca i imao divnu kuću, ali sam rekao supruzi Širli da mi to nije dovoljno. Tako sam prodao kuću i izašao iz posla sa trkama, a sav novac dao na sokolove. Bio sam odlučan da odgajim najbržu pticu na svijetu”, kaže Klous.

Za 15 godina želja mu se ispunila, kada se glas o njegovom talentu proširio svijetom, a naročito Bliskim istokom. Sada ima 230 sokolova pod žičanom kupolom od 160 ari.

Ne pitajte šta je moja tajna. Ni sam ne znam. Ali znam da nema sokolara na svijetu koji može da se takmiči sa mnom. Dajem samo najbolje svojim sokolovima još dok su ptići. Jedu samo najbolju hranu poput fazana, prepelice i divljači. Možete držati sokola po cijeni od 20 penija dnevno. Ja na svog trošim 3,90 funti”.

Šeik Hamdan navodno je tako zadovoljan rezultatima, da je Klousu poslao 138.000 dolara vredan Range Rover kao poklon u znak zahvalnosti.

Šalju mi automobile, Rolex satove, ali ništa od toga nije važno. Ništa nije bitnije od zadovoljstva koje osjećam radeći s ovim predivnim stvorenjima”, kaže Klous.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *