Zašto Renault Kwid košta samo 4200 eura?

Renault je nedavno u Indiji predstavio mali globalni niskobudžetni model koji će u toj azijskoj državi imati početnu cijenu od samo 4.200 eura. Čelnici francuskog proizvođača otkrili su kako im je pošlo za rukom da proizvedu tako jeftin automobili.

Ako želite da nekom velikom tržištu u razvoju, kao što je indijsko, ponudite niskobudžetni auto, morate pažljivo da osmislite strategiju razvoja i proizvodnje.

Da bi jedan takav automobil istovremeno donio zaradu kompaniji i bio pristupačan kupcima, potrebno je maksimalno sniziti troškove proizvodnje.

Kada je riječ o modelu Kwid, Renault je u tome uspio tako što je postigao nevjerovatno visok nivo lokalizacije proizvodnje.

Prema riječima prvog čovjeka kompanije, Karlosa Gosna, čak 97 odsto komponenti automobila proizvodi se u Indiji, gdje se ovaj model i sklapa.

2

Sličnu strategiju Renault planira i za druga svjetska tržišta – automobil će se izrađivati u lokalnim fabrikama a neće se izvoziti iz Indije.

Takođe, osnovna verzija Kwida je maksimalno ogoljena, s obzirom da proizvođači u ovoj zemlji nisu u obavezi da ugrađuju ABS i ESP u nove modele, što dodatno spušta tržišnu cijenu vozila.

3

U Indiji se godišnje proda oko 3 miliona vozila, a od toga 25% čine automobili iz segmenta kom pripada Kwid, pa će Renault tražiti potencijalne kupce među 750.000 ljudi koji svake godine nabave nov auto iz najniže klase.

U nastavku pogledajte detalje sa indijske premijere Kwida i zapažanja čelnika Renaulta o ovom automobilu:

B92

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.