Operateri se bore da ne pojeftini roming

Dodajte komentar

Sva tri mobilna operatera Crnogorski telekom, Telenor i M:tel žalili su se Upravnom sudu na odluku Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), kojom je predviđeno snižavanje cijena rominga od 30. jula ove godine, saopštio je u razgovoru za „Dan” direktor EKIP-a Zoran Sekulić.On je kazao da su Telenor i Telekom tražili odlaganje odluke, međutim, EKIP to nije dozvolio. Telekomova žalba Upravnom sudu je odbijena, dok se na ostale istovjegne žalbe još čeka sudska odluka.

Odluka o snižavanju cijena rominga donijeta je u martu kada je o potpisan sporazum između Crne Gore, Srbije, BiH i Makedonije. Sekulić je naglasio da se nijedan operater u zemljama potpisnicima nije žalio Upravnim sudovima na ovu odluku.

– Maksimalne maloprodajne cijene usluga rominga bez PDV-a, koje stupaju na snagu 30. juna 2015. godine, odnose se na maloprodajne cijene odlaznog poziva i iznosiće 29 centi po minutu, što predstavlja smanjenje od cirka 50 odsto u odnosu na važeću prosječnu cijenu, dok će cijena dolaznog poziva iznositi osam centi po minutu, odnosno biće smanjena oko 70 odsto u odnosu na važeću prosječnu cijenu. Cijena SMS poruke iznosiće devet centi, što predstavlja smanjenje od oko 50 odsto u odnosu na važeću cijenu. Maloprodajna cijena za usluge prenosa podataka iznosiće 70 centi po megabajtu, što predstavlja smanjenje od oko 70 odsto, rekao je Sekulić.

Govoreći o odluci operatera da dupliraju minimalne cijene elektronske dopune, uprkos stavu EKIP-a, koji je bio protiv da se minimalna elektronska dopuna sa euro poveća na dva, Sekulić je kazao da mogućnost za vraćanje stare cijene zavisi od suda.

S obzirom na presudu Upravnog suda iz februara ove godine kojom je poništeno pomenuto rješenje EKIP-a, koja je stavila van snage prošlogodišnju odluku operatera da povećaju iznos

minimalne dopune, kao i stav CEZAP-a iz marta 2015. povodom ovog pitanja, da povećanjem iznosa pripejd dopune nije narušeno pravo potrošača iz domena pružanja javnih elektronskih usluga, nemamo zakonskih mogućnosti da ponovo odlučimo u vezi sa povećanjem minimalnog iznosa dopune pripejd računa. Međutim, Upravni sud još nije odlučio o tužbi M.tela u istovjetnoj pravnoj stvari, tako da ćemo nakon te odluke Upravnog suda vidjeti da li postoji mogućnost za vraćanje cijene minimalne dopune na euro kazao je Sekulić.

Nepotpuni obračuni

Govoreći o potraživanjima Pošte prema EKIP-u, ioje je dobilo i sudski epilog, Sekulić je kazao da oni nijesu mogli da verifikuju dostavljene obračune neto trošna univerzalnog servisa.

Agencija nije verifinovala obračune neto troška za 2011, 2012,2013 i 2014 godinu. iz razloga što su svi navedeni obračuni bili nepotpuni, nijesu sadržali podatke, niti su sačinjeni na način kako je to precizno navedeno u Zakonu o poštanskim uslugama i u Pravilniku o načinu vođenja odvojenog računovodstva i obračuna neto troška univerzalnog poštanskog operatora rekao je Sekulić ističući da su revizori utvrdili da je alokacija, a zatim i obračun troška univerzalne poštanske usluge, obavljen na osnovu „istorijskih”, a ne stvarnih podataka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *