Novi pad cijena nafte u drugoj polovini godine

Dodajte komentar

Cijena sirove nafte u ponedjeljak bilježi pad uslijed očekivanja da će OPEC nastaviti s izdašnom proizvodnjom iako su tržišta zasićena.

Cijena je u petak poskočila za gotovo pet posto nakon vijesti o novom talasu zatvaranja naftnih bušotina u SAD-u, no investitori i analitičari danas ocjenjuju da pad u Sjevernoj Americi neće zasjeniti rekordnu proizvodnju u drugim, pogotovo bliskoistočnim regijama.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) javlja da je u maju nastavljena rekordna proizvodnja od 31.22 miliona barela dnevno i da članice nemaju namjeru da uspore tempo, prenosi Index.

Američka banka Morgan Stanley procjenjuje da bi u drugom dijelu godine cijene mogle nastaviti s poniranjem iako se ne očekuje pad kakav je zabilježen u januaru.

“Mi imamo rastuću zabrinutost oko temeljnih kretanja sirove nafte i cijena u drugom dijelu 2015. i za 2016. godinu. Čini se da su tržišta uvjerena da će OPEC nastaviti s izdašnom proizvodnjom i da će pregovori s Iranom biti uspješni, što će više nego nadoknaditi gašenje bušotina u Americi”.

Izvor:  Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *