Koliko je Hrvatska zaradila od ulaska u EU

Od prvog dana članstva u EU do kraja prošle godine, Hrvatska je od EU primila oko 21,6 miliona eura više nego što je uplatila u zajednički evropski budžet. To znači da je u prvih godinu i po dana članstva Hrvatska bila tzv. neto primalac, navode iz hrvatske državne revizije.

Upozoravaju da zbog preopterećenosti ljudi koji su zaposleni na EU fondovima, u nekim oblastima kasni sprovođenje projekata, naročito velikih infrastrukturnih projekata u željezničkom saobraćaju, ali i onih u oblasti zaštite životne sredine.

Vlada bi trebalo da zaposli dodatne kadrove, i to sa radnim iskustvom, kao i da im osigura stalnu edukaciju o EU fondovima, zaključila je Državna revizija u analizi efikasnosti upravljanja novcem Evropske unije, koji je Hrvatskoj stavljen na raspolaganje za 2007-2013, a koji se može iskoristiti do kraja 2016.

Prema nalazu revizije, kad je u pitanju kadrovska politika, dva su glavna problema. Prvi je da se na poslovima upravljanja EU fondovima zapošljavaju osobe bez radnog iskustva, često osobe na stručnom usavršavanju, a drugi da je teško zadržati te ljude u državnoj upravi nakon što steknu odgovarajuće znanje i iskustvo, piše riječki Novi list.

Isti izvor navodi da oni koji nauče da rade na EU projektima, nerijetko bolji posao pronađu u privatnom sektoru.

Revizori ističu da priprema dokumentacije za velike projekte može trajati i godinama, da se u nekim slučajevima kasni s dobijanjem potrebnih dozvola, da neki izvođači radova zbog stečaja ne mogu da odrade posao do kraja i slično.

Smatraju da treba ubrzati ugovaranje i isplatu novca, kako se ne bi dogodilo da dio sredstava ostane neiskorišćen.

Check Also

Ambasador Ruske Federacije posjetio Asocijaciju menadžera Crne Gore

Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Crnoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *