Kako Fifa zarađuje i troši ogroman novac?

Dodajte komentar

Četrnaest osoba, uključujući visoke funkcionere, optuženo je da su primili mito, bili korumpirani i prali novac i to u protivvrijednosti od više od 150 miliona dolara tokom 24 godine.

Kad čujete o kojoj je svoti riječi, možete se zapitati kako uopšte multimilionska organizacija iz Ciriha zarađuje novac i na šta ga sve troši. Između 2011. i 2014. godine, Fifa je ostvarila prihod u iznosu od 5.718 miliona, dok je potrošila 5.380 miliona. Najviše su zaradili tokom Svjetskog prvenstva (čak 4.826 miliona), na kojem su i najviše potrošili (2.312 miliona), a nakon svega ostalo im je 338 milionaoperativnog profita.

Američki dio istrage koncentrisao se na korupciju među članovima Concacafa i Conmebola, izvršnih tijela koja predstavljaju državna udruženja uzduž Amerika i Kariba. Tokom četverogodišnjeg razdoblja prošlog Svjetskog prvenstva, svaka nacionalna podružnica primila je najmanje dva miliona dolara od Fife, dok je kontinentalna federacija primila 17.5 miliona. Tako da su sve organizacije na američkom kontinentu primile ukupno 137 miliona u razdoblju od 2011. do 2014. godine.

U međuvremenu, švajcarska istraga se koncentrisala na odluku da Rusija i Katar budu domaćini sljedećih svjetskih prvenstava (2018. i 2022. godine), a bilo kakve nesigurnosti i sumnje u vezi ovog vodećeg fudbalskog takmičenja predstavljaju veliku brigu za organizaciju.

Fifini finansijski izvještaji jasno ukazuju na to u kolikoj se mjeri organizacija oslanja na prihode koje dobija od prvenstava, a Svjetsko prvenstvo je najunosniji sportski događaj na svijetu. Kvalifikacije i samo prvenstvo donijeli su tokom četiri godine koje su prethodile prošlom prvenstvu 4.8 milijardi, a nakon što su svi troškovi uzeti u obzir, Fifa je i dalje ostvarila profit od više od dvije milijarde.

Najviše se okreće na prodaji prava

4.8 milijardi prihoda može se raspodijeliti na pet ključnih tačaka: emitovanje (prava na prikazivanje donijela su 2.4 milijarde, te je 214 država gledalo finale), sponzorstva (zahvaljujući marketinškim pravima zarađeno je 1.6 milijardi, te je šest glavnih sponzora platilo po 30 miliona dolara godišnje – svaki), karte (prihod od 3.141.908. prodanih karata iznosio je 527 miliona), ugošćivanje (ugošćeno je 373.000 gostiju, na čemu je zarađeno 184 miliona) i brendiranje (prodaja prava na korištenje donijela su 107 miliona).

Većinu svojih prihoda Fifa ponovno investira, iako zadržava dio svakog profita kako bi stvorila rezerve u gotovini. Čelnici Fife tvrde da je stvaranje takvih rezervi bitno jer je izuzetno teško dobiti osiguranje da bi se mogli pokriti troškovi mogućeg odgađanja Svjestkog prvenstva u posljednjem trenutku.

Te rezerve su pak značajno porasle u posljednjih desetak godina, i to od 350 miliona 2005. godine, na više od 1.5 milijarde 2014.

U američkoj optužnici stoji da je više od 150 miliona dolara nestalo u korupciji tokom posljednjih 20 godina, što je ekvivalent 10 posto trenutne svote koju Fifa drži sa strane za slučaj nužde, piše BBC.

Izvor: Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *