Bankomat koji za identifikaciju koristi prepoznavanje lica

Dodajte komentar

Prvi bankomat koji prepoznaje lica postavljen je u Kini. Uređaj je razvio pekinški univerzitet Tsinghua u saradnji s Tzekwan Technology, kompanijom specijalizovanom za finansijsku sigurnosnu zaštitu. “Ova će tehnologija omogućiti veću sigurnost vlasnicima kartica”, kazao je direktor Tzekwana Gu Zikun.

Uređaj funkcioniše na principu biometričke autentifikacije, na način da mapira lice, pa te podatke uporedi s podacima koji su mu dostupni u bazi podataka. Crte lica i zjenice oka primarni su podaci koji se koriste za prepoznavanje korisnika, piše Telegraph. Developeri koji su razvili čitavu aplikaciju tvrde da uređaj može prepoznati je li se lice promijenilo.

Kinezi su, s druge strane, vrlo skeptični prema uređaju. U nekim se zemljama koristi otisak prsta kao dodatna identifikacija, ali smatra se da će ovakav bankomat, koji prepoznaje lice, biti poprilično skup za masovnu upotrebu. Nameće se i pitanje zaštite privatnosti. Međutim, u prilog ovakvom bankomatu zasigurno ide i to da osim lica može prepoznati lažne novčanice, pa su njegovi korisnici barem mirni kad je to u pitanju.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *