Montenegro Bonus neće da saopšti koliko KAP plaća struju

Dodajte komentar

Državna kompanija Montenegro bonus, koja snabdijeva Kombinat aluminijuma u stečaju električnom energijom, odbila je da Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) odgovori po kojim cijenama obezbjeđuje struju za KAP.

U odgovoru kojeg je potpisao izvršni direktor Montenegro bonusa Aleksandar Kašćelan navedeno je da su zahtjev MANS-a odbili jer su se ugovorom o kupoprodaji električne energije obavezali na povjerljivost. Kašćelan je istakao da je i KAP odbio da MANS-u da ove podatke.

MANS je tražio podatke o cijenama struje za KAP od 19. jula prošle godine do sada po mjesecima. Tog dana upravljanje KAP-om preuzela je kompanija Uniprom biznismena Veselina Pejovića iako nije platila ni euro od ugovorenih 28 miliona za imovinu fabrike.

Montenegro bonus struju za KAP kupuje od Elektroprivrede, u čijem časopisu “Elektroprivreda”, broj iz decembra, su navedene cijene i količine koje su u 2014. prodali Montenegro bonusu za potrebe KAP-a kao i podaci iz ugovora za 2015.

U tom broju koordinator za strateško planiranje i upravljanje energijom Marko Delibašić iznio je podatke da je EPCG u 2014. Montenegro bonusu za potrebe KAP-a prodala 663 gigavatčasova (GWh) električne energije u vrijednosti od 27,5 miliona eura. Navedeno je da je prosječna cijena iznosila 41,42 eura po megavat-satu.

Saopšteno je i da je za 2015. ugovorena prodaja struje Montenegro bonusu do oktobra i da je riječ o 517 GWh, po cijeni od 40,59 eura po megavat-satu, što iznosi oko 21 milion eura.

S obzirom na to da Montenegro bonus krije podatke, nejasno je ko plaća još oko tri eura za troškove prenosa ove električne energije drugoj državnoj kompaniji Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), koja je konačna cijena po kojoj Montenegro bonus prodaje struju KAP-u, odnosno Unipromu, i da li na njoj zarađuje ili gubi.

Ranije su propali direktni pregovori Uniproma i EPCG, jer je firma Veselina Pejovića nudila da plati najviše 38 eura po megavat-satu.

Bonus od KAP-a traži 16 miliona

Montenegro bonus od KAP-a u stečaju potražuje 12,1 milion eura za isporučenu struju za posljednja tri mjeseca 2012. godine, kao i još četiri miliona za gorivo i ostala potraživanja. Ovaj dug svrstan je u treći isplatni red, a kompanija teoretski može da naplati samo neznatan dio iznosa.

Bonus je u ime KAP-a platio i dio struje ukradene iz evropske interkonekcije početkom 2013. od 3,3 miliona eura, a taj njegov gubitak platili su građani, odlukom Vlade. Drugi dio ukradene struje u istom iznosu plaćen je iz državne dobiti od CGES-a.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *