Grupa građana Naše ognjište i NVO Matica Boke i Mogul iz Ulcinja usvojile deklaraciju o zaštiti privatne svojine

Dodajte komentar

Grupa građana Naše ognjište i nevladine organizacije Matica Boke i Mogul iz Ulcinja usvojile su sinoć deklaraciju o zaštiti privatne svojine, stečenih prava i otpora pravnom nasilju, kako bi pokušali da spriječe Vladu da im novim zakonima o ekspropijaciji oduzima zemljište po skraćenom postupku i bez prethodne isplate pravične naknade, pišu Vijesti.

Vlada je krajem januara usvojila predlog dopune zakona o ekspropijaciji i u februaru ga poslala Skupštini.

Njime bi Vlada dobila mogućnost da oduzima imovinu za javni interes kojeg bi sama utvrdila, a on može biti i izgradnja turističkih i stambenih objekata, ali i smanjenje javnog duga. Kako taj zakon nije imao prolazak u Skupštini jer su protiv bili iz opozicije i SDP-a, počela je priprema novog zakona sa sličnim rješenjima samo za lokalitet Buljarica.

Sinoć je počelo potpisivanje deklaracije, a kampanju će nastaviti narednih dana.

Predstavnik grupe građana Naše ognjište Božidar Čarmak kazao je da su sinoć dobili podršku i od nekoliko drugih organizacija i grupa građana iz više gradova.

“Pokazali smo da nas nije sramota što smo vlasnici imovine i da ne nosimo stigmu da smo državni neprijatelji zašto što ne dozvoljavamo da ostanemo bez djedovine na ovakav način”, kazao je Čermak “Vijestima” .

Nakon što je pokrenuta kampanja protiv izmjena zakona, premijer Milo Đukanović je vlasnike nazvao reketašima koji investitore ucjenjuju visokim cijenama za svoje zemljište. Iz Evropske komisije su tada upozorili Vladu na moguće kršenje standarda EU u toj oblasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *