Vučić popustio, pridružiće se američkom gasovodu

Srbija će prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku, kaže Aleksandar Vučić. Kako je kazao srpski premijer, riječ je o gasovodu koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu.

U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posjete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbjednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, “veoma važno za naše američke prijatelje, takođe”.

Kako navodi AP, SAD već izvjesno vreme rade na tome da podstaknu balkanske zemlje da se okrenu alternativnim izvorima gasa, prije nego da se nadaju izgradnji gasovoda koji bi preko Turske doveo ruski gas na Balkan.

Američka agencija, uz objavljivanje prvog citata iz intervjua s Vučićem, navela je da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije.

“Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja na zemlje koje su, poput Srbije, potpuno energetski zavisne od ruskog gasa”, piše AP, prenosi Seebiz.

Check Also

Taksisti traže markiranje goriva, limitiranje cijena benzina i dizela na maksimalnih 1,10 po litru

Strukovni sindikat taksista Crne Gore tražu hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, a povodom …

One comment

  1. Ovo su najobičnije podvale, koje sprovodi američka administracija!
    Nisu u stanju bilo šta da urade osim što terorišu mnoge zemlje. Njih ne interesuje gas ili bilo što drugo, njihova mašta kako zaustaviti Rusiju, a to nikako neće moći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *