Novi udar na FIFA, sponzori odlaze

Dodajte komentar

Ključi sponzori Svetske fudbalske federacije (FIFA) – Koka kola, Viza i Adidas prijete raskidom ugovora zbog hapšenja sedmorice čelnika te organizacije.

Optužbe da je FIFA leglo sistemske korpucije šokirala je svijet fudbala, ali i druge jer se postavilo mnogo pitanja od kojih je najglasnije – da li FIFA može da ostane u svom sadašnjem obliku?

Nova u nizu negativnih posljedica afere objavljena je jutros, kada su predstavnici najvećeg dugogodišnjeg sponzora FIFA, kompanije VISA, istakli da njihov sponzorski ugovor mora da bude revidiran, piše B92.

“Ukoliko FIFA ovako gaji korporativnu kulturu “na jakim etičkim praksama”, mi ih obavještavamo da ćemo preispitati naše sponzorstvo”, saopštila je Viza.

Predsjednik južnokorejskog auto-koncerna Hjundajia, jediniog azijskog FIFA partnera za takmičenje 2018. godine koje će se održati u Rusiji , izjavio je da je veoma zabrinut.

“Očekujemo da će naši partneri zadržati etičke standarde i da će raditi transparentno”.

Mekdonalds, u međuvremenu, poručuje da prati situaciju.

Iz tabora Koka kole i Adidasa čule su se informacije da će i ove dvije kompanije pokrenuti preispitivanje svojih ugovora. Riječ je o ugovorima koji su zajedno vredni više milijardi dolara na nekoliko godina.

Koka kola je postala prvi veliki sponzor koji FIFU poziva da uvede red u svoju kuću. Kompanija je saopštila da aktuelna afera kvari reputaciju Svjetskog prvenstva.

“Ove kontroverze narušavaju ideju i misiju Svjetske fudbalske federacije i mi smo u više navrata izrazili zabrinutost zbog ovih ozbiljnih optužbi. Očekujemo od FIFA da nastavi da se bavi ovim pitanjima detaljno. Vjerujemo da će FIFA apsolutno sarađivati s vlastima”, piše u saopštenju kompanije.

Koka kola je sponzor svakog Svjetskog prvenstva još od 1950. godine, a trenutno ima i ugovor da bude glavni sponzor sljedećeg.

Spekulisanja oko korupcije vjerovatno će posramiti neke od najvećih svjetskih korporacija koje korstite turnire kako bi došli do globalne publike.

Koka kola je i ranije kritikovala istrage koje su se vodile protiv FIFE. Prošle godine poručili su da sve što umanjuje misije i ideale FIFA Svjetskog prvenstva je briga i za kompaniju.

“Sadašnji konflikti i izgledi za rezultate istrage su razočaravajući. Očekujemo da će se sve riješiti na brz i transparentan način”.

Legendarni argentinski fudbaler Dijego Maradona izjavio je su njegovi prigovori o korupciji u FIFA godinama ignorisani.

“Tretirali su me kao ludaka “, rekao je on . “Sada je FBI rekao istinu. Nema fudbala. Nema transparentnosti. Dovoljno su lagali narod”.

Korumpirane čelnike je navodno razotkrio bivši član Izvršnog komiteta FIFA Čak Bjelzer, koji je još prije četiri godine suspendovan zbog primanja mita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *