Lični stečaj: Šansa za prezadužene građane

Dodajte komentar

Predlog zakona o ličnom stečaju potrošača, koji će Liberalna partija (LP) predati u skupštinsku proceduru, omogućiće prezaduženim i povjeriocima da zbog insolventnosti dužnika ne trpe posledice, ocijenio je predsjednik te partije Andrija Popović.

On je kazao da je ta partija prva u jugoistočnoj Evropi predložila zakon o ličnom stečaju potrošača.

Taj zakon su dosad usvojile samo države članice EU, a iz susjedstva to su uradile Slovenija prije par godina i Hrvatska u februaru ove godine rekao je on na jučerašnjoj konferenciji za novinare, ističući da su u obje države te zakone radile ekspertske grupe ministarstava finansija i vladinih institucija.

Predlog zakona o ličnom stečaju potrošača rađen je, po riječima Popovića, na osnovu realnih životnih situacija u kojima se nalaze građani Crne Gore i sublimirao je najbolja rješenja iz prakse država koje su ga već usvojile. Zakon definiše opšta pravila o ličnom stečaju potrošača polazeći od razloga koji su osnov za taj postupak, preko uslova za njegovo ostvarivanje, do mogućnosti oslobađanja potrošača od preostalih obaveza nakon isteka perioda provjere njihovog ponašanja.

Član ekonomskog tima te partije Marija Čvorović kazala je da predloženi zakon daje mogućnost da se povjeriocima izmire obaveze, ali i da potrošač dobije mogućnost za novi početak bez nagomilanih finansijskih obaveza.

U skladu sa zakonom, za potrošača kažemo da je insolventan ukoliko više od šest mjeseci ne može da izmiri prispjele obaveze, koje prelaze sedmostruki iznos njegove plate ili neke druge nadoknade koju prima rekla je Čvorović ističući da ukoliko se radi o nezaposlenom licu, on je insolventan ako su njegove obaveze veće od 2,5 hiljada eura. Iz stečajne mase, kako je pojasnila, ne može da se uzme iznos koji je neophodan za osnovne životne potrebe, niti njegov stan, ukoliko je jedini koji ima, može da uđe u stečajnu masu.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *