Ko je potcijenio juan?

Međunarodni monetarni fond je zvanično objavio kako je devizni kurs za kinesku nacionalnu valutu nepristrano određen, uz procjene da će kineska privreda u ovoj godini rasti solidnih 6,8 odsto.

To je na konferenciji za medije nakon završetka konsultacija za Članak 4. za ovu godinu u Pekingu izjavio prvi zamjenik direktorke MMF David Lipton, dodajući kako devizni kurs za RMB, nakon 12 mjeseci, više nije potcijenjen.

Potcjenjivanje RMB bio je glavni faktor koji je uzrokovao veliku neravnotežu u prošlosti. Naša procjena je kako je porast kursa proteklih nekoliko godina doveo kinesku valutu na mnogo bolji nivo“, naglasio je Lipton.

Dodao je i kako bi trebalo napraviti brz napredak prema fleksibilnijem deviznom kursu, s obzirom na to da se Kina ubrzano integriše prema globalnom finansijskom tržištu.

“Veća fleksibilnost, s intervencijom ograničenom da se izbjegne poremećaj tržišnih uslova ili nepostojanost, takođe će biti ključna da se izbjegne izbacivanje kursa iz ravnoteže”, dodao je Lipton, naglasivši kako je juan počeo široko da se koristi u susjednim regionima, što je povoljno za kinesko poslovanje i stanovništvo.

MMF je takođe objavio i procjene kineskog rasta koji bi ove godine trebalo da iznosi 6,8 odsto, što nije daleko od cilja kineske vlade od 7,0 procenata.

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.