Jaguar-Land Rover želi fabriku u istočnoj Evropi

Dok je Jaguar-Land Rover dosadašnjom politikom strateški razmještao svoje proizvodne linije blizu tržišta na kojima najbolje prolaze njegovi automobili, zaokret u politici trebalo bi da donese uštede kada je sama proizvodnja u pitanju. Fabrikama na domaćem tlu, ali i u Indiji, Kini i onoj koja se trenutno gradi u Brazilu trebala bi se pridružiti i fabrika u jednoj od zemalja istočne Evrope. 

SAD sve se manje spominje kao opcija za izgradnju Jaguar-Land Rover proizvodnog postrojenja. Umjesto sjeverne Amerike sada se priča o Evropi, tačnije njenom istočnom dijelu gdje bi spomenuti proizvođač mogao ostvariti značajnu uštedu u cijeni proizvodnog procesa. Kao potencijalne lokacije za novo JLR postrojenje trenutno se spominju Češka, Poljska i Slovačka, a nije bez šanse ni Mađarska u kojoj su svoju računicu našli Audi, Mercedes-Benz i Suzuki.

Prema pisanju Financial Timesa rukovodstvo Jaguar-Land Rovera trenutno čeka ko će od spomenutih dati najbolju ponudu. Možda stanovnici Poljske, Mađarske ili Češke kupuju malo Jaguara i Land Rovera, ali su zato jeftina radnja snaga i to je glavni razlog zbog kojeg bi JLR tamo rado gradio svoju buduću fabriku.

Fabrike u Ujedinjenom kraljevstvu već rade punim kapacitetom, a nedavno je otvorena i nova tvornica pogonskih ma[ina za Jaguar i Land Rover. Uključujući postrojenja u Indiji i Kini one zajedno godišnje proizvedu 450.000 automobila. Kako bi se ta brojka još povećala i smanjio zaostatak za njemačkom mašinerijom proširenje na istok Evrope prijeko je potreban potez koji bi JLR donio barem 250.000 dodatnih automobil na ukupnu godišnju proizvodnju.

SEEBiz

Check Also

Srbija: Banke počele da naplaćuju proviziju na elektronski plaćene račune

Elektronsko plaćanje računa koje su banke preporučivale građanima kao jednostavnije i povoljnije, odnosno bez provizija, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *