Jaguar-Land Rover želi fabriku u istočnoj Evropi

Dodajte komentar

Dok je Jaguar-Land Rover dosadašnjom politikom strateški razmještao svoje proizvodne linije blizu tržišta na kojima najbolje prolaze njegovi automobili, zaokret u politici trebalo bi da donese uštede kada je sama proizvodnja u pitanju. Fabrikama na domaćem tlu, ali i u Indiji, Kini i onoj koja se trenutno gradi u Brazilu trebala bi se pridružiti i fabrika u jednoj od zemalja istočne Evrope. 

SAD sve se manje spominje kao opcija za izgradnju Jaguar-Land Rover proizvodnog postrojenja. Umjesto sjeverne Amerike sada se priča o Evropi, tačnije njenom istočnom dijelu gdje bi spomenuti proizvođač mogao ostvariti značajnu uštedu u cijeni proizvodnog procesa. Kao potencijalne lokacije za novo JLR postrojenje trenutno se spominju Češka, Poljska i Slovačka, a nije bez šanse ni Mađarska u kojoj su svoju računicu našli Audi, Mercedes-Benz i Suzuki.

Prema pisanju Financial Timesa rukovodstvo Jaguar-Land Rovera trenutno čeka ko će od spomenutih dati najbolju ponudu. Možda stanovnici Poljske, Mađarske ili Češke kupuju malo Jaguara i Land Rovera, ali su zato jeftina radnja snaga i to je glavni razlog zbog kojeg bi JLR tamo rado gradio svoju buduću fabriku.

Fabrike u Ujedinjenom kraljevstvu već rade punim kapacitetom, a nedavno je otvorena i nova tvornica pogonskih ma[ina za Jaguar i Land Rover. Uključujući postrojenja u Indiji i Kini one zajedno godišnje proizvedu 450.000 automobila. Kako bi se ta brojka još povećala i smanjio zaostatak za njemačkom mašinerijom proširenje na istok Evrope prijeko je potreban potez koji bi JLR donio barem 250.000 dodatnih automobil na ukupnu godišnju proizvodnju.

SEEBiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *