Guverner Centralne banke Milojica Dakić ispunio uslov za penziju

Dodajte komentar

Guverner Centralne banka Milojica Dakić po Zakonu o PIO stekao je uslov za starosnu penziju, s obzirom da je 17. maja ove godine navršio 67 godina života, a ispunio je i drugi uslov za punu starosnu penzij jer ima 40 godina radnog staža, ili će ih steći tokom godine, jer nije poznato u kom mjesecu je počeo da odrađuje pripravnički.

– “Tačno je da je guverner Dakić 17. maja 2015. godine navršio 67 godina života, ali njegov mandat, saglasno zakonskim odredbama, traje do 15. oktobra 2016. godine”, kazali su za „Dan” iz Centralne banke.

Iz CBCG su pojasnili da saglasno Zakonu o CBCG guvernera imenuje Skupština na predlog predsjednika Crne Gore i mandat guvernera traje šest godina, osim u slučaju kada se imenuje umjesto guvernera kome je prestala funkcija prije isteka mandata, kada mu mandat traje do isteka mandata guvernera kojeg zamjenjuje. Dakić je imenovan za guvernera 29. januara 2013. umjesto Radoja Žugića, koji je imenovan za ministra finansija.

Odredbama st. 1 i 2 člana 53 Zakona o CBCG, kako su pojasnili iz te institucije, nabrojani su slučajevi kada se guverner može razriješiti prije isteka mandata, i to ukoliko se, nakon njegovog imenovanja, utvrdi da je imenovan na osnovu netačnih ili neistinitih podataka. Takođe, ako je pravosnažno osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora ili za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje funkcije člana Savjeta, ili mu je od strane nadležnog organa izrečena zabrana obavljanja djelatnosti ili dužnosti. Takođe, i u slučajevima ako je namjerno ili grubom nepažnjom napravio ozbiljan propust u obavljanju funkcije ili ukoliko je postao stečajni dužnik.

Član Savjeta može se razriješiti ukoliko ne vrši funkciju člana Savjeta duže od tri mjeseca uzastopno bez saglasnosti Savjeta, ukoliko je zbog bolesti spriječen da vrši funkciju duže od šest mjeseci uzastopno ili ukoliko ne dostavi ili dostavi lažnu izjavu i izvještaj iz člana 52 stav 3 ovog zakona – naveli su iz CBCG.

Saglasno zakonskim odredbama, guverner, kako su naveli, ne može biti razriješen prije isteka mandata iz bilo kojih drugih razloga osim razloga koji su navedeni u članu 53 Zakona o CBCG, čak ni u slučaju kad napuni 67 godina života.

Guverner stoji na raspolaganju Skupštini koja ga je i imenovala da povodom ovoga donese odluku za koju smatra da je u najboljem interesu za državu Crnu Goru i CBCG, zaključili su iz te institucije.

Na sajtu CBCG u biografiji guvernera Dakića nisu navedeni godina i datum rođenja, ali jeste podatak da je radni odnos 1975. zasnovao kao pripravnik u Narodnoj banci Crne Gore.

Prema podacima sa sajta Komisije za sprečavanje sukoba interesa, Dakić je prošle godine mjesečno zarađivao ukupno 3,596,14 eura, od čega se na platu guvernera odnosi 2,696 eura, a za članstvo u Savjetu CBCG mjesečno dobija 900 eura.

Uvećanja od 40 odsto

Kako je navedeno na sajtu Fonda PIO, osiguraniku koji sa punim stažom osiguranja od 40 godina prvi put ostvaruje pravo na starosnu penziju, kod određivanja visine penzije staž osiguranja preko 40 godina uvećava se za 40 odsto, što znači da će Dakić imati uvećanje od 40 odsto na 17 mjeseci radnog staža. Njemu će u obračun penzije ući ukupno 36 godina najpovoljnijih uzastupnih godina. Kako se godišnji lični koeficijent izračunava tako što se osiguranikova zarada za svaku kalendarsku godinu podijeli sa prosječnom godišnjom zaradom u Crnoj Gori, to znači da će Dakićeva penzija paušalnim računanjem biti oko pet puta manja u odnosu na sadašnju platu.

DAN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *