Sberbank Europe: Hrvatska i Slovenija najveći generatori rasta

Dodajte komentar

Neto krediti klijentima Sberbank Europe porasli su za 21% na EUR 9.826 mio u odnosu na EUR 8.115 miliona u 2013. Depoziti klijenata porasli su u 2014. na EUR 6.817 miliona u odnosu na EUR 6.725 miliona u 2013. godine.

NPL stopa na nivou grupacije je smanjena sa 14,6% (2013) na 12,1% (2014), piše Seebiz.

Prošlu godinu karakteriše direktno političko i ekonomsko okruženju zbog krize u istočnoj Evropi, a dodatni izazov bila je situacija sa deviznim plasmanima u Mađarskoj, što je rezultiralo jednokratnim gubitkom u iznosu od 21 milion EUR.

Uz izuzetak Mađarske i Ukrajine, sve ostale podružnice Sberbank Europe AG ostvarile su pozitivne rezultate.

Sberbank Europe grupa ostvarila je neto dobit od 3,4 miliona eura za godinu koja je završila 31.12.2014. godine.

Axel Hummel, direktor Sberbank Europe, izjavio je:

“Mi smo više nego srećni da smo u 2014. godini ostvarili pozitivan rezultat usprkos izazovnom okruženju. Ponudili smo mnoštvo novih proizvoda i usluga klijentima i uspješno pokrenuli online banku u Njemačkoj”.

Njemačka podružnica pokrenuta u ljeto 2014. kontinuirano doprinosi diverzifikaciji finansiranja Sberbank Europe.

“Sberbank Direct je osnovana kao online banka koja nudi online depozite za fizička lica. U bliskoj budućnosti ćemo uvesti dodatne proizvode, kao što su tekući računi i platni promet”, kaže Axel Hummel.

Tokom 2014. godine, i aktiva i kreditni udio je značajno porastao, a glavni generatori rasta su bile banke iz Slovenije i Hrvatske.

“Nastojimo izgraditi modernu, samofinansirajuću i profitabilnu bankarsku grupu u Evropi. Želimo formirati dobro izbalansiranu depozitnu bazu i osigurati profitabilnost svih naših projekata i aktivnosti”, objašnjava Axel Hummel.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *