Prognoze analitičara: Dolar bi u 2015. mogao postati jači od eura

Korekcija kretanja kursa dolara koja je trajala približno dva mjeseca je najvjerovatnije završena. Prethodne sedmice dolar je ponovo krenuo jačati u odnosu na gotovo sve ostale svjetske valute. U odnosu na euro, američka je valuta u posljednjih desetak dana ojačala 5%, a trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,0971. Na tom nivou kurs je posljednji put bio krajem aprila.

U odnosu na britansku funtu i japanski jen, dolar je ojačao 2%, a u odnosu na švajcarski franak 3,50%.

Jačanje dolara odrazilo se i na kretanje cijene nafte i zlata jer kretanje vrijednosti energenata i plemenitih metala negativno je korelirano s kretanjem kursa dolara.

Kada dolar jača, cijena nafte i zlata pada, a kada dolar slabi, cijena raste. Skladno tome, cijena WTI nafte je nakon nekoliko mjeseci rasta pala 5% i trenutno iznosi 59,50$ po barelu, a cijena zlata je pala 2% i trenutno iznosi 1204,00$ po unci.

Za ovu sedmicu nema mnogo najavljenih događaja koji bi mogli imati značajni uticaj na finansijska tržišta, a popis malobrojnih najavljenih događaja i tačan raspored objava može se pogledati na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dolar dugoročno nastaviti jačati u odnosu na gotovo sve ostale valute. Nastavak jačanja se očekuje na osnovu osjetno bolje ekonomske situacije u SAD-u nego u ostalim razvijenim privredama.  Zbog toga će američka centralna banka gotovo sigurno u toku godine početi zatezati monetarnu politiku što će uzrokovati prelijevanje ogromne količine kapitala u SAD te zajedno s tim i jačanje američke valute. Postoji realna mogućnost da će do kraja godine dolar barem na kratko postati jači od eura.

Na nastavak jačanja dolara može uticati i bilo kakav negativan događaj vezan za Grčku, Ukrajinu, Rusiju ili Bliski Istok koji može uznemiriti finansijska tržišta. Negativni događaji uvijek uzrokuju prebacivanje kapitala u sigurna utočišta kao što su zlato, švajcarski franak i američki dolar.

Check Also

Otvoren novi i savremeni Data Centar Crnogorskog Telekoma

Novi Data Centar Crnogorskog Telekoma, koji nudi najsavremenija rješenja kada je riječ o čuvanju podataka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *