OSIGURANJE: Sukob u slovenačkoj vladajućoj koaliciji oko privatizacije Triglava

Dodajte komentar

U slovenačkoj vladajućoj koaliciji već danima traje sukob oko privatizacije Triglava.

Slovenačka vlada prošle je sedmice prihvatila dokument o strategiji upravljanja državnom imovinom, prema kojem je Triglav uvršten u kategoriju “strateških” kompanija u kojima država treba zadržati najmanje polovinu dionica, ali uz dodatak da je riječ o privremenoj klasifikaciji i da bi Triglav radi širenja u regiji i dokapitalizacije mogao biti privatizovan tako da državni udio u njemu padne na 25 posto dionica.

Tome se međutim oštro suprotstavlja Demokratska stranka penzionera (DESUS) čiji je predsjednik Karl Erjavec izjavio da je za tu stranku koja je glavni koalicioni partner u vladi premijera Mira Cerara to neprihvatljivo.

Stranka penzionera smatra da Triglav treba ostati u većinskom vlansištvu države jer i sada dobro posluje i donosi profit, te garantuje stabilnost državnog penzijskog fonda koji je među glavnim vlasnicima te kompanije.

Ministar finansija Dušan Mramor izjavio je da Triglav treba imati ambicije da postane vodeći osiguravač u regiji, te da to ne može postati bez novog kapitala i značajnijeg ulaska kapitala strateškog stranog investitora.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *