Kako do posla ako nemate radnog iskustva?

Dodajte komentar

Vaša biografija je oduševila poslodavca, intervju ide baš u onom pravcu u kojem ste očekivali, čini vam se da ste vi upravo osoba koja njemu treba i da vam je posao već u džepu, ali na kraju vas spušta na zemlju konstatacijom koja preti da sve upropasti – “Problem je što nemate dovoljno radnog iskustva“.

Kako ne biste došli u situaciju da to bude kraj vašeg intervjua, u nastavku teksta pročitajte  nekoliko savjeta kako da tu, naizgled neprijatnu, situaciju preokrenete u svoju korist.

Izgovori ne dolaze u obzir

Najgora opcija je da se zapetljate u sopstvenim loše smišljenim izgovorima, što bi vas odmah elimisalo kod potencijalnog poslodavca. Zato primijenite drugu taktiku i u startu se složite sa njegovom konstatacijom. Na taj način ga pridobijate „na svoju stranu“ i spreman je da sasluša ono što ćete u nastavku razgovora da mu kažete. To prije svega treba da bude nabrajanje i obrazlaganje vještina, koje su direktno ili indirektno povezane za poslom za koji ste konkurisali, a zbog kojih smatrate da ste prava osoba za određeni posao, iako nemate radnog iskustva, ili ono nije odgovarajuće za poziciju za koju ste konkurisali.

Prije intervjua čitajte stručnu literaturu

Dobra alternativa manjku radnog iskustva uvjek je adekvatno proučavanje radnog mjesta na koje želite da konkurišete. Prvi korak je “guglanje“, putem kojeg ćete doći do stručne literature koja bi mogla da vam pomogne u istraživanju, a u kojoj uspješni poslovni ljudi objašnjavaju na koji način su došli do uspjeha u poslu koji je vama u tom trenutku interesantan. Posebno bi bilo dobro naći literaturu čiji je autor do uspjeha došao krećući od nule, odnosno bez dana radnog iskustva. Naravno, u razgovoru sa poslodavcem uvjek je dobro navesti literaturu i autora, kako bi sve djelovalo još vjerodostojnije. Naravno, nisu samo stručne knjige izvori za što bolju pripremu za intervju, već i različite poslovne vijesti, veb sajtovi ili blogovi na kojima možete saznati mnogo korisnih informacijaza određenu radnu poziciju.

Sve to će dokazati da vam je određena oblast u fokusu interesovanja, kao i da ste spremni da istražujete i napredujete, što će sigurno ostaviti pozitivan krajnji utisak.

Upoznajte potencijalnog poslodavca

Važna stavka u pripremi intervjua za posao, pogotovo ako nemate radnog iskustva za određenu poziciju, je i proučavanje firme u kojoj konkurišete, naročito sektora u kome biste vi trebali raditi. Tako možete, na konstataciju da je “problem što nemate dovoljno radnog iskustva“, da pređete u “kontranapad“, do detalja opišete sve što ste saznali o firmi i onda “poentirate“ sa tim da iz navedenih razloga smatrate da je to pravo okruženje za sticanje prvog radnog iskustva.

Argumentovan dijalog, bez korišćenja bezličnih, opštih fraza zbog kojih biste vjerovatno bili “strpani u koš“ sa svim ostalim kandidatima, sigurno bi vas predstavio u pozitivnom svijetlu i djelimično ili potpuno nadomjestio nedostatak radnog iskustva.

Niko vam neće vjerovati samo na riječ

Dakle, ako idete na razgovor za zaposlenje, a pritom nemate radnog iskustva, ne smijete sebi dozvoliti da odete nepripremljeni . Niko vam neće vjerovati na riječ da ćete naučiti nešto, ako vam je to jedini argument na intervjuu, ali ako poslodavac vidi da poznajete materiju, da je razumijete, i da ste spremni da učite, onda će to svakako da vam bude veliki plus.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *