Francuska supermarketima zabranila bacanje hrane

Dodajte komentar

Francuzima, naciji poznatoj po gastronomiji, je očito stalo ne samo do svog nepca već i do okoline. Naime, prošle je nedelje francuski parlament donio zakon kojim se velikim supermarketima zabranjuje bacanje hrane.

Ovaj zakon donesen je u cilju smanjenja hrane koja završi na otpadu za 50% do 2025. godine. Umjesto bacanja hrane, supermarketi sada moraju donirati hranu u dobrotvorne svrhe, iskoristiti kao hranu za životinje ili kompost, a kao mogućnost javlja se i pretvaranje otpadne hrane u energiju.

Do sada su francuski supermarketi hranu koja se ne može prodati zbog izgleda ili kratkog roka trajanja bacali u kontejnere te zalijevali izbjeljivačem kako bi spriječili iskorištavanje bačene hrane za prehranu. No, počevši sa julom 2016. godine, ukoliko to naprave mogli bi biti suočeni sa kaznom do 75 hiljada eura.

Trend iskorištavanja hrane koja se ne može prodati polako ali sigurno zahvata niz naprednih zemalja pa tako svjedočimo otvaranju niza restorana koji koriste otpadnu hranu za pripremu gastronomskih delicija ili velikih lanaca koji viškove hrane doniraju ili koriste kao izvor električne i toplotne energije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *