Ovo je 10 najstresnijih profesija na svijetu

Dodajte komentar

Prema istraživanju sajta CareerCast.com najstresnija profesija na svijetu u ovoj godini je vatrogasac. U takozvanom “2015 Jobs Rated” izvještaju, posao vatrogasca je dobio ocjenu stresa od 71,59 (od mogućih 100).

Na drugom mjestu je aktivna vojna služba sa ocjenom stresa od 70,78, dok je na trećoj poziciji još jedno vojničko zanimanje – general (63,11).

U prvih pet su još i pilot aviona (60,46), kao i policajac (50,82).

Na šestoj poziciji je, i ovo je svakako iznenađenje, gluma. Glumci i glumice su dobili ocjenu stresa od 50,33.

Sedma pozicija je pripala ljudima koji rade na televiziji i radiju, a pojavljuju se ispred kamere i mikrofona. Njihov posao je dobio ocjenu stresa od 50,30.

Organizator događaja, osoba koja “sve drži u rukama”, na osmom je mjestu najstresnijih profesija sa ocjenom od 49,93, a za kraj ove Top 10 liste slijede dva medijska zanimanja – fotoreporter (49,22) i novinar (48,76).

Faktori stresa, koju su uzimani u obzir u izradi “2015 Jobs Rated” izvještaja su: putovanja, mogućnost povišice, rokovi, rad pred očima javnosti, konkurencija, fizički zahtjevi, radni uslovi, opasnost, rizici po sopstveni život, rizici po tuđi život i susreti sa javnošću.

Ipak, treba imati u vidu da je ovo istraživanje rađeno za američko tržište. Primjera radi, rad u vojsci svakako nije po pravilu toliko stresan ukoliko se ne ratuje na nekoliko frontova širom svijeta.

Capital

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *