Gdje investirati: Savjeti finansijskog gurua Džima Rodžersa

Dodajte komentar

Jedan od gurua finansijskih tržišta, čuveni Džim Rodžers uvećao je svoje bogatstvo nekoliko puta ulažući tamo gdje se niko drugi nije usuđivao. On je takođe i poznat po svojim predavanjima i savjetima za pametno investiranje.

U nedavnom intervjuu za CNN otkriva gdje je sada najbolje ulagati ali i svoju želju da kupi Sjevernu Koreju.

Kada je riječ u investiranju na globalnom nivou, Rodžers kaže da je optimista kada je riječ o investiranju u Kini, čak i pored toga što je rast zemlje usporen. On podsjeća da tamošnje vlasti čine dosta napora da podstaknu tržište kapitala.

Nije optimista kada je riječ o dolaru. Naime, kaže da bi dugoročni rast te valute trebalo da zabrine.

Ljudi su oduvijek smatrali dolar sigurnom valutom, ali je on mnogo porastao, to je mjehur koji bi mogao uskoro da pukne“, kaže on.

Govoreći o Rusiji, Rodžers kaže da je ruska berza najdepresivnija na svijetu, što ga nije privlačilo. Ipak, kako kaže, kupuje i ruske akcije.

Nedavno sam investirao u poljoprivredu. Imam kompaniju koja prodaje đubrivo. Kupovao sam i ruske državne obveznice u rubljama….“

Rodžers dodaje da nije kupovao naftu, iako joj je cijena pala. Takođe, nije kupovao ni srebro, kao ni zlato, ali ne isključuje mogućnost da će i ulagati i na tom polju.

Investiram na tržištima koja su u padu. Takođe, mjesta koja su sada interesantna su Iran, neke afričke zemlje i Kazahstan. To nisu velika tržišta i tek se otvaraju, ali vjerujte, tamo tek počinju promjene“.

Na pitanje da li bi kupio Sjevernu Koreju, Rodžers odgovara:

Da! Veoma sam uzbuđen zbog Sejverne Koreje. Kada bih mogao sav svoj novac da stavim na Sjevernu Koreju, to bih uradio. Tamo se dešavaju ogromne promjene. Ne bih investirao u oca ili dedu Kim Džonga ni u ludilu, ali klinac čini zapanjujuće stvari”, rekao je on.

On objašnjava takođe da Sjeverna Koreja nema ništa – ni mobilne telefone, ni internet i da joj zbog toga nedostaje sve – od osnovnih roba i usluga do najsavremenije tehnologije.

Jedva čekam da nađem način da uložim i u Sjevernu Koreju. Kada je riječ o perspektivi za budućnost, velike promjene ovde spadaju u najuzbudljivije koje trenutno vidim“, kaže Rodžers.

Rodžer na kraju kaže da voli Njujork, ali da ostaje da živi u Aziji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *