CBCG: Milionski minus prikazali kao dobit

1 komentar

Centralna banka korigovala je naknadno finansijske izvještaje za 2013 i 2012. godinu i umjesto plusa od 485, odnosno 761 hiljadu eura u tim godinama je zabilježila minus od 139 hiljada, odnosno 342 hiljade eura. To pokazuju podaci iz revizorskog izvještaja o poslovanju CBCG za 2014. godinu.

Finansijski izvještaji su korigovani za ukupno 2,3 miliona eura, pa je na kraju 2013. godine vrhovna monetarna institucija imala akumulirani gubitak od 1,6 miliona, a ne 692 hiljade dobiti, kako je prikazano u izvještajima prethodnih godina.

CBCG, čiji je guverner Milojica Dakić, u 2014. godini je zabilježila dobit od 897 hiljada, pa je na kraju prošle godine akumulirani gubitak smanjen na 946 hiljada eura, pokazuju podaci iz izvještaja u koji je „Dan” imao uvid.

Iz CBCG su „Danu” kazali da je CBCG na 31.12.2014. godine korigovala finansijske iskaze za prethodne godine „radi pune i dosledne primjene metode efektivne kamatne stope prilikom priznavanja prihoda od kamata po osnovu finansijskih sredstava raspoloživih za prodaju (hartija od vrijednosti) i sa tim povezanim dobicima od realizacije”.

– Osnovni motiv modifikacije uporednih podataka u okviru finansijskih iskaza jeste potpuna primjena zahtjeva međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja u vezi sa evidentiranjem prihoda od kamata. Promjene u finansijskim iskazima su rezultat urađenih korekcija zbog dosledne primjene međunarodnih računovodstvenih standarda i efektuirale su rezultat CBCG na kraju godine, dok su zbog primjene principa računovodstvene konzistentnosti u prezentiranju podataka prezentirane i kroz uporedne periode. Dakle, finansijski rezultat za 2012. i 2013. godinu se nije faktički promijenio već su sve urađene korekcije rezultatski sumirane na 31.12.2014. godine i efektuirane kroz rezultat za 2014., naveli su „Danu” iz CBCG.

Prema njihovim riječima, eksterni revizor KPMG je potvrdio da finansijski iskazi istinito i objektivno prikazuju finansijsku poziciju CBCG na kraju prošle godine, rezultate njenog poslovanja i tokove gotovine za godinu koja se završava na taj dan u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja. KMPG, kako su istakli, sve korekcije, ocijenio je odgovarajućim i adekvatno primjenjenim.

– Na ostvarivanje rezultata za 2014. godinu, kao i za prethodne dvije godine, presudno su uticala veoma negativna kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu, a posebno drastičan pad kamatnih stopa na sve vrste finansijske imovine, a naročito kod hartija od vrijednosti i depozita. Kamatne stope na depozite kod banaka sa visokim rejtingom su u većini slučajeva negativne, a kod hartija od vrijednosti su efektivni prinosi značajno pali, kazali su iz CBCG.

Oni su naveli da centralne banke država regiona (Srbija, Makedonija, Albanija) ostvaruju negativne rezultate poslovanja iz razloga iskazivanja značajnih realizovanih gubitaka po osnovu hartija od vrijednosti, kursnih razlika ili vrednovanja rezervi zlata.

Guverner CBCG 2012. godine je bio Radoje Žugić, sadašnji ministar finansija. Na njegovo mjesto 2013. je došao Dakić, dok je na Dakićevo mjesto, viceguvernera, došao Nikola Fabris.

Prosječna zarada 715 eura

U 2014. godini troškovi zaposlenih iznosili su 6,6 miliona eura i povećani su 4,56 odsto u odnosu na plan, odnosno 7,42 odsto u odnosu na 2013.

Tokom prošle godine je smanjeno relativno učešće neto zarada u ukupnim troškovima bruto zarada, a raslo je učešće troškova poreza i doprinosa, što ukazuje da su se troškovi zarada uvećavali samo kao rezultat rasta broja zaposlenih usled potrebe izvršavanja novih funkcija i zadataka CBCG, a ne rasta osnovne cijene rada u CBCG piše u izvještaju o radu CBCG.

U CBCG su na kraju decembra prošle godine bila 354 zaposlena, a prosječna zarada je iznosila 715,65 eura.

Dan

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Naslov je potpuno suprotan tesktu, ali to dodje tipicno CG urednistvo.

    Dobro je da je konacno institucija koja setuje standarde uvela MSFI u punom kapacitetu (vise nece biti da su inputi koji se dobijaju iz banaka nesto “radi licne uvrede CB CG operativaca” nego radi stvarnog doprinosa da se mijenja struka prema boljem) i uspjela da revidira tri godine radi pravilnog izvjestajnog poredjenja, jer su to zahtjevi medjuanrodnog okvira. Prosto da se prijatno iznenadimo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *