Soroš: Novi svjetski rat počeće konfliktom SAD-a i Kine

Dodajte komentar

Američki milijarder mađarskog porijekla George Soros je izjavio da je zabrinut zbog mogućnosti izbijanja novog svjetskog rata, koji će početi konfliktom između Kine i SAD-a, piše Market Watch.

Smatra da je ovaj scenario moguć ako Kina svoju privredu koncentriše na unutrašnje potrebe, a ne na izvoz. U tom slučaju će kineskom rukovodstvu biti potreban spoljnji konflikt kako bi zadržalo vlast, smatra Soros.

„Ako dođe do sukoba između Kine i američkog vojnog saveznika kao što je Japan, nije pretjerano reći da ćemo se naći na pragu trećeg svjetskog rata”, izjavio je američki milijarder.

Kako bi se to izbjeglo, SAD treba da uradi „veliki ustupak” Kini: ne smije dopustiti da juan postane dio korpe valuta Međunarodnog monetarnog fonda (IMF). Kineska valuta u tom slučaju može postati ozbiljna konkurencija dolaru, piše Market Watch.

Kina bi zauzvrat trebala popustiti što se tiče reformisanja privrede u svojoj zemlji, ističe milijarder.

Prema njegovim riječima, Kina i Amerika će teško postići dogovor, ali, ako se to ne dogodi, alternativa je „vrlo neugodna”.

U tom slučaju postoji ozbiljna opasnost da će Kina sklopiti politički i vojni savez s Rusijom i tada će opasnost od izbijanja novog svjetskog rata postati realnost, zaključio je Soros.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *