Uspješan prvi kvartal za Triglav grupu: Lovćen osiguranje AD s porastom premije u visini 8 %

Triglav grupa u Crnoj Gori

Društva Lovćen osiguranje AD i Lovćen životna osiguranja AD iz Podgorice u prva tri mjeseca 2015. godine zajedno su fakturisali 6,1 miliona eura premije, što je za 8 % više nego u istom periodu lani. Posebno uspješno bilo je društvo Lovćen osiguranje AD u segmentu osiguranja imovine od požara i drugih opasnosti kao i ostalog osiguranja imovine gdje je ostvaren rast od čak 28 % u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

»Analize rezultata poslovanja u prvom kvartalu pokazuju da je Lovćen osiguranje održalo tradicionalno liderstvo u neživotnim osiguranjima jer na tržištu ima najveći udio u ukupnoj bruto premiji od preko 34 %, dok je u strukturi bruto premije neživotnih osiguranja udioLovćen osiguranja preko 40 %. Takođe, Lovćen osiguranje je 100% vlasnik Lovćen životnih osiguranja AD pa je naš zajedničkitržišni udio u prvom kvartalu 2015.godine iznosio 36%. Sve ovo govori da je Lovćen uspješno zaključio prvo tromjesečje i da su tendencije ostvarenja i možda čak i više od planiranog veoma izvjesne,« saopštio je prof. dr. Radenko Purić, izvršni direktor Lovćen osiguranja AD.

U strukturi fakturisane bruto premije osiguranja i suosiguranja osiguravajućih društava Triglav grupe premije Lovćen osiguranja AD i Lovćen životna osiguranja AD predstavljaju udio od 2,4 %.

Uspješan prvi kvartal za Triglav grupu

Triglav grupa (u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje) je u prva tri mjeseca 2015. godine dobrim poslovanjem sačuvala visok nivo finansijske stabilnosti. Usprkos zahtjevnoj situaciji jedna od vodećih finansijsko-osiguravajućih grupa u regionu Adria realizovala je 31,1 milion eura neto dobiti, što znači rast od 22 % u odnosu na isti period prethodne godine. Grupa je na osam tržišta postigla rast od 2 % kod fakturisane bruto premijeosiguranja, koja iznosi 260,1 miliona eura. Uspješno poslovanje Triglav grupe u osnovnoj djelatnosti odražava se u kombinovanom koeficijentu (92,3 %), koji se u poređenju sa istim periodom lani poboljšao za 6,2 postotna boda. Lovćen osiguranje AD, koje je dio Triglav grupe, u prvom kvartalu je zadržao vodeći položaj na crnogorskom tržištu i zajedno sa društvom Lovćen životna osiguranja AD skupio za 8 % više premije nego u istom periodu prošle godine.

Veća vrijednost kapitala i bruto tehničke rezerve

Triglav grupa je sačuvala visoki nivo finansijske stabilnosti, što potvrđuju ocjene boniteta „A-„ agencije Standard&Poor’s i A.M.Best. To krajem prvog kvartala 2015. godine pokazuje i za 9 % viša cjelokupna vrijednost kapitala,  koja iznosi 747,6 miliona eura te za 15 % povećane bruto tehničke rezerve (2.675,6 miliona eura) u odnosu na prvi kvartal lani. Pomenute vrijednosti su garancija i osnov za uravnoteženo poslovanje i za obezbjeđivanje dugoročne bezbjednosti osiguranika.

Uspješno poslovanje u osnovnoj djelatnosti

Kombinovani koeficijent Triglav grupe, pokazatelj uspješnosti u osnovnoj osiguravajućoj djelatnosti, iznosio je na kraju prvog kvartala 92,3 %. U poređenju sa istim periodom lani on se poboljšao, što znači snizio, za 6,2 postotna boda. Takvo kretanje odraz je i izostanka vanrednih štetnih događaja u prvom kvartalu ove godine, za razliku od lani. Kombinovani koeficijent matičnog društva iznosio je 89,6 %, što je za 9,9 postotnih bodova manje nego  u istom periodu lani.

Rast premije na osam tržišta

Usprkos znakovima oporavka ekonomije situacija se na većini tržišta osiguranja Triglav grupe nije bitno poboljšala. Višegodišnja ekonomska kriza promijenila je kupovne navike osiguranika, smanjila njihov broj i to posebno u segmentu pravnih lica, snizila obim osiguranosti i pokrenula agresivnu i intenzivnu konkurenciju na tržištu. Usprkos zahtjevnoj situaciji Triglav grupa je na osam tržišta postigla rast od 2 % fakturisane bruto premije osiguranja, koja iznosi 260,1 milion eura. Rast premije je prvenstveno odraz jačanja premije osiguranja većine zavisnih osiguravajućih društava Triglav grupe i pridruživanja novog osiguravajućeg društva, Skupne pokojninske družbe, u Sloveniji.

U Sloveniji je premija osiguranja Zavarovalnice Triglav bila za 3 % niža i iznosila je 174,6 miliona eura, dok je premija Triglav zdravstvene zavarovalnice  na istoj visini kao i godinu prije toga. Osim zahtjevnih prilika na pad premije Triglav grupe na slovenačkom tržištu dodatno je uticalo smanjenje udjela sufinansiranja poljoprivrednih osiguranja od strane države, povećanje poreza na promet od osiguravajućih poslova i promijenjena dinamika sklapanja imovinskih osiguranja. Slovenačko tržište osiguranja bilježi pad fakturisane premije osiguranja još od 2010, a ovogodišnji je pad u odnosu na isti kvartal lani iznosio gotovo 2 %.

Na tržištima Triglav grupe izvan Slovenije najviši rast premije osiguranja i to od 54 % postignut je u Srbiji, u Makedoniji je bio viši za 9 %, u Crnoj Gori, kako već spomenuto,za 8 %, a u Hrvatskoj za 5 %. Na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko je osiguranje imalo višu premiju za 4 %, a osiguranje u Banja Luci pad od 3 %. Češko osiguravajuće društvo, koje je u fazi prodaje, zabilježilo je pad premije od 30 %.

Veći povrat na finansijske investicije

Prilike na tržištima kapitala i pripojenje Skupne pokojninske družbe uticale su na 35 % veći povrat na finansijske investicije Triglav grupe u odnosu na isti period lani (vrijednost 45,1 milion eura).

Bruto operativni troškovi Grupe bili su za 2 % viši nego u istom periodu lani te su dostigli 69,4 miliona eura. Povećanje je prvenstveno posljedica viših troškova rada zbog uključivanja novog društva u Triglav grupu i jačanja prodajne mreže u nekim zavisnim društvima. Bruto operativni troškovi matičnog društva ostali su na nivou lanjskog  razmatranog perioda.

Andrej Slapar, predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav je izjavio: „Triglav grupa posluje u zahtjevnom privrednom okruženju i na izuzetno konkurentnim tržištima u sedam evropskih država. Grupa je u prvom kvartalu ove godine uspješno poslovala i sačuvala finansijsku stabilnost, za što treba zahvaliti čitavom timu Grupe. U skladu sa strategijom i ubuduće ćemo biti koncentrisani na jačanje položaja u regionu i na razvoj Triglav grupe kao centra osiguravajuće grane u ovom dijelu Evrope. Nastojat ćemo da nas u ovim jasnim i ambicioznim strateškim ciljevima podrže i naši akcionari, kojih ima čak 28.300. U realizovanju prepoznatih šansi upravo podrška vlasnika može da bude ključna za daljnji razvoj i rast Triglav grupe.“

 

Check Also

Može li Evropa da napravi svoj Amazon?

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron)  izložio je prošle nedjelje ambiciozan plan da Evropa do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *