Mir je blizu: Kuba je otvorila račun u američkoj banci

Dodajte komentar

Sad znamo da su odnosi definitivno na putu oporavka. Kubanska vlada otvorila je bankovni račun u Sjedinjenim Američkim državama. Račun je otvoren u banci Stonegate na Floridi koja je otvorena prije 10-tak godina. 

S računom u američkoj banci Kuba će sada lakše otvoriti ambasadu u Americi, zatvorenu krajem 50-tih godina. Američki i kubanski funkcioneri ove će nedelje  u Kongresu zatražiti odoborenje ponovnog otvaranja kubanske ambasade u Americi i američkog na Kubi.

“Nadamo se da je ovo prvi korak prema normalizaciji bankarskih veza dviju zemalja, od koje će koristi imati i Kubanci i američke kompanije koje žele da posluju na Kubi” izjavio je za CNN direktor banke Stonegate DaveSeleski. Stonegate su dionice od srijede zbog ove vijesti porasle 4 posto.

Američke kreditne kartice već su se probile na Kubu

Američki predsjedik Barack Obama proces normalizacije odnosa s Kubom počeo je u decembru, Kuba je u nakon 30 godina skinuta s američke liste država koje sponzorišu terorizam i predsjednici su se nekoliko puta neslužbeno susreli. Kuba ima kancelariju u Washingtonu koji je godinu i po dana radi bez bankovnog računa. Uspostavljanje urednog finansijskog prometa jedna je od najvećih prepreka u normalizaciji.

Airbnb i Netflix dostupni pokojem Kubancu

Mnogi američki biznismeni žele poslovati na Kubi ali traže jaču finansijsku infrastrukturu a to znači američke banke u Havani. Neke američke kompanije već ulaze u Kubu, Airbnb i Netflix dostupni su tamo iako rijetko koji Kubanac ima pristup, Jetblue je najavio da će uvesti jedan let nedeljno od New Yorka do Kube a u tamošnji sistem plaćanja stigle su i američki kartičari American Express i Mastercard. Kubanski politički lideri više ne napadaju američkog predsjednika da je imperijalista.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *