Ministarstvo spremilo novu verziju Zakona o radu

Dodajte komentar

Ministarstvo rada i socijalnog staranja pripremilo je radnu verziju novog zakona o radu, a naredne sedmice biće formirana radna grupa od svih socijalnih partnera obje sindikalne centrale i Unije poslodavaca koja će raditi na usaglašavanju teksta, saopštila je juče ministarka rada o socijalnog staranja Zorica Kovačević na okruglom stolu koji je organizovala Unija slobodnih sindikata.

Kovačević nije otkrivala što piše u radnoj verziji, a izmjene zakona ranije je zatražilo pet udruženja poslodavaca i privrednika kako bi se pojednostavilo davanje otkaza i vođenje disciplinskog postupka, ukinulo ograničenje da ugovor o radu na određeno može da traje najviše dvije godine… Traže da se ukine i norme da prava iz radnog odnosa ne zastarijevaju, jednostavnije određivanje i korišćenje godišnjeg odmora…

Krajem prošle godine premijer Milo Đukanović je obećao da će ove godine biti izmijenjen Zakon o radu, kojeg poslodavci smatraju biznis barijerom. Kovačević je rekla da će zakon biti donijet do 2017.

Generalni sekretar USS-a Srđa Keković kazao je da je već dovoljno pojednostavljena procedura za davanje otkaza i vođenje disciplinskog postupka i da ima dovoljno razloga u zakonu po kojima poslodavac može automatski dati otkaz. Naveo je i da treba ostati norma da potraživanja iz radnog odnosa ne zastarijevaju, jer u velikom broju slučajeva poslodavci izbjegavaju ili kasne sa isplatama zarada i drugih obaveza radnicima.

Zamjenik sekretara Međunarodne konferencije sindikata Jap Vienen pitao je gdje je dostojanstvo ako poslodavac može da vam da otkaz ili smanjuje platu kako god želi i da vas zapošljava na određeno dokle god želi.

Izvršni sekretar Saveza sindikata Slovenije Andrej Zovko kazao je da u Sloveniji zapošljavanje preko agencija ima trend smanjenja: “Ukoliko se novi zakon bude pravio po evropskim standardima on radnicima treba da ponudi samo veća prava, ne manja”.

Radulović: Neodrživo je da 110.000 radnika izdržava svu CG

Predstavnica Unije poslodavaca Suzana Radulović ukazala je da zakon o radu nije jedini problem poslodavcima, već i nepredvidljivo tržište jer Vlada često povećava dažbine bez najava, administrativne barijere, nedovoljna pravna zaštita…

“Od 170.000 radnika u Crnoj Gori 60.000 je zaposleno u javnom sektoru. To znači da je 110.000 radnika zaposlenih u oko 30.000 privrednih subjekata, od kojih je 14.000 u blokadi. Prema tome, za tih 110.000 radnika se plaćaju porezi i doprinosi kojim se izdržava tih 60 hiyada u javnom sektoru, 120.000 penzionera, 30.000 nezaposlenih i isto toliko korisnika socijalne pomoći. To znači da se od 110.000 radnika ili 16.000 poslodavaca uzima da bi se izdržavalo 250.000 ostalih. To je neodrživo”, kazala je Radulović.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *