Presuda u korist CEAC prijetnja održivosti crnogorske ekonomije

Dodajte komentar

Vanjski savjetnik kompanije CEAC Matijas Menke ocijenio je da su zaključci prošlonedjeljnog savjeta o programu crnogorskih ekonomskih reformi i ekonomske prognoze Evropske komisije za Crnu Goru naglasile još jednom hitnu potrebu da crnogorska vlada sprovede stvarne i značajne reforme i da riješi brojne međunarodne sporove ukoliko želi da zaštiti finansijsku stabilnost i ekonomsku budućnost zemlje.

CEAC je bivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica i strana je u sporu sa Vladom Crne Gore pred sudom u Nikoziji.

“Komesar (Johanes) Han je naglasio potrebu za fiskalnom i budžetskom konsolidacijom u Crnoj Gori, čiji nedostatak predstavlja ozbiljnu prijetnju osnovama crnogorske ekonomije. Samo prošlog mjeseca Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje u Evropskom parlamentu pozvao je Crnu Goru da unaprijedi poslovno okruženje, posebno izrazivši zabrinutost zbog pravne i sudske neizvjesnosti, uključujući i sprovođenje odredbi ugovora, što, kako su rekli, može nositi rizik po ekonomske aktere i obeshrabriti strane investitore. To je jedna od onih sudskih nejasnoća sa kojom se suočio i CEAC, lišen investicija u rukama crnogorske vlade”, precizirao je Menke, pišu današnje Dnevne novine.

Prema njegovim tvrdnjama, potencijalne obaveze iz izvještaja o napretku Evropske komisije za 2014. godinu i dalje postoje zbog niza neriješenih pitanja, uključujući, kako je naglašeno u Prognozi za Crnu Goru Evropske komisije, brojne slučajeve oko KAP topionice.

“Beskompromisnost i nespremnost vlade da se pozabavi ovim pitanjima sa stranim investitorima dovela je do brojnih međunarodnih arbitražnih postupaka protiv države Crne Gore u iznosu od skoro milijardu eura, što je skoro trećinu BDP zemlje, uključujući i brojne slučajeve koje je preuzeo CEAC. Ukoliko arbitražni sudovi presude u korist samo nekih od njih, to će predstavljati egzistencijalnu prijetnju crnogorskoj ekonomiji” dodao je Menke.

Crnogorska vlada je, kako je podsjetio, u više navrata tražila pohvale svog programa reformi zakonodavstva, ali donošenje zakona ne znači ništa ako se oni ne sprovode.

“Komesar Han je u pravu kada naglašava da Crnoj Gori ne treba zakonodavna reforma, već da poboljša stanje na terenu. Njegovi komentari su jasno upozorenje Vladi Crne Gore da zaista treba da sprovede smislene reforme ako želi dalji napredak ka učlanjenju u EU” zaključio je Menke.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *