Održana 72. sjednica Savjeta CBCG: Pale kamate, ali i ukupno plasirani krediti

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je danas 72. sjednicu kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić.

Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za mart 2015. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2015. godini. Savjet je analizirao i ocijenio uticaj potencijalnih rizika na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

Savjet je usvojio Godišnji makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za 2014. godinu i konstatovao da je 2014. godina bila izazovna godina za crnogorsku privredu usljed neizvjesnosti i negativnih uticaja proizašlih kako iz domaćeg, tako i iz međunarodnog okruženja. Usporavanje rasta rezultat je smanjenja industrijske proizvodnje, skromnijih stopa rasta u trgovini i turizmu, kao i negativnih eksternih šokova. Ipak, evidentan je povećani obim aktivnosti u šumarstvu, a sektor saobraćaja u većini segmenata bilježi rast aktivnosti.

Inflacija u Crnoj Gori u 2014. godini je imala negativan predznak usljed smanjenja agregatne tražnje i pada cijena određenih kategorija proizvoda. Nastavljena su pozitivna kretanja u oblasti stranih direktnih investicija, gdje je zabilježen rast u neto iznosu od 9,3%.

Svi propisani indikatori sigurnosti bankarskog sektora bili su iznad regulatornog minimuma. Snažan rast likvidnih sredstava, kontinuirani rast depozita i dokapitalizacija jednog broja banaka dodatno su doprinijeli stabilnosti bankarskog sistema.

Savjet je usvojio Informaciju o stanju bankarskog sektora Crne Gore u I kvartalu 2015. godine u kojoj je konstatovan rast aktive, kapitala i depozita, kao i pad ukupnih kredita i pozajmica u odnosu na decembar 2014. godine.

Novoodobreni krediti banaka u prvom kvartalu 2015. godine su ostvarili rast od 6,82% u odnosu na isti period prethodne godine.

Aktivne kamatne stope na ukupne i novoodobrene kredite, kao i pasivne kamatne stope na ukupne depozite bilježe pad u odnosu na prethodni mjesec. Evidentno je poboljšanje koeficijenata kvaliteta aktive na mjesečnom nivou, osim kod kredita koji kasne sa otplatom preko 30 dana. Ocijenjeno je da stabilnosti bankarskog sektora, pored visokog nivoa likvidnosti i solventnosti, doprinosi i smanjenje nekvalitetnih kredita i potraživanja. Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan.

Savjet je usvojio Godišnji izvještaj o radu Fonda za zaštitu depozita za 2014. godinu.

Savjet se upoznao sa Godišnjim izvještajem o radu bankarskog ombudsmana za 2014. godinu i Izvještajem o radu bankarskog ombudsmana u prvom kvartalu 2015. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *