Cijene nekretnina će i dalje padati

Nastaviće se pad cijena stanova na primorju i u Podgorici, ocijenio je Milovan Novaković, šef kancelarije Colliers Internationala za Crnu Goru.

„Iako se očekuje ulazak novih banaka i smanjenje kamatnih stopa, kao i akcija poput programa 1000+, u narednih godinu možemo očekivati blagi pad cijena stanova u Podgorici. Na najatraktivnijim lokacijama u glavnom gradu očekujemo isti nivo, dok će cijene padati na najatraktivnijim lokacijama na primorju, jer se broj potencijalnih kupaca „drugih domova“ iz Rusije i bivšeg SSSR-a smanjio“. rekao je Novaković u intervjuu za Pobjedu.

Prema njegovim riječima na naše tržište nekretnina negativno će se odraziti recesija u koju su upale ekonomije Rusije, a posebno Ukrajine, kao i usljed promjene politike prema našem regionu.

„Sa druge strane, možemo očekivati blagi porast interesovanja sa zapadnoevropskih tržišta, posebno Velike Britanije, čija je ekonomija u proteklom periodu ojačala i bilježi se veća aktivnost potencijalnih kupaca „drugih domova““, objasnio je Novaković.

Na pitanje zašto padaju cijene stanova Novaković je odgovorio da je to zbog toga što je veća ponuda od potražnje, loša makroekonomske situacije, koja direktno utiče na realni sektor i otežava domicilnom stanovništvu rješavanje stambenog pitanja, uprkos realne potrebe za tim.

„Sa druge strane opreznost banaka, poučenih ranijim iskustvima, kao i manji broj bonitetnih klijenata i projekata otežava odobravanje stambenih kredita“, smatra on.

Prosječna cijena kvadrata kod nas je 1.050 eura. U Budvi kvadrat košta 1.550 eura, u Podgorici 1.050 eura, u Baru 1.060, a u Nikšiću 570 eura. Poređenja radi, prosječna plata iznosi 482 eura. Prema zvaničnoj statistici, lani je prodat 761 stan u novogradnji, a samo u Podgorici 626.

Cijene kvadrata u Sarajevu se kreću od 613 do 2.045 eura, zavisno od lokacije, a prosječna plata u BiH je 423 eura.

U Hrvatskoj se prodaja stanova od 2008. smanjila za dvije trećine, a cijena pala 35 odsto. U Zagrebu je prosječna cijena kvadrata 1.400 eura, iako u centru grada ne pada ispod šest hiljada eura. Prosječna plata je 720 eura i uvijek je bila manja od prosječne cijene kvadrata stana.

U Beogradu je cijena stanova pala 40 odsto u posljednjih pet godina. Kupaca je sve manje, a i izgradnja je stala.Prodaju se većinom stanovi u širem centru, naseljima Mirijevo, Žarkovo, prigradskim naseljima kao što je Borča, gdje su cijene po kvadratu 800 do 1.000 eura. U užem centru cijena zavisi od kvaliteta stana i kreće se od 1.500 do 1.800 eura, a u novogradnji 2.100 eura po kvadratu. Prosječna zarada u Srbiji je 350 eura.

U Skoplju se svake godine izgradi 2.500 do 4.500 stanova, a proda u prosjeku 2.500. Cijene kvadrata su 750 do 1.250 eura i očekuje se pad. U Makedoniji prosječna cijena kvadrata je 900 do 1.100 eura, dok je prosječna plata 355 eura.

Check Also

Crnogorski Telekom: Donirajte za pomoć ugroženom stanovništvu Turske i Sirije

Nakon strašnog zemljotresa i teške situacije koja je zadesila građane Turske i Sirije, opet je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.